Monday, August 6, 2007

Isu Azly Rahman: Bukan janji tetapi hutang beliau RM1.2 juta:Dr Azly dan Rr Mutiara.
Pelajar Phd yang tidak cemerlang dan ingkar..
berhutang 1.25 juta
Rasakan Bagaimana rasanya memburukkan orang lain dengan
memesongkan fakta sebenar. Kalau pensyarah asyik berpolitik saja tanpa rajin mengajar itulah nasibnya.


Universiti Utara Malaysia (UUM), Mohd Zaini Nasri hari ini memberi penjelasan sebab-sebab mengapa Dr Azly Rahman dibuang kerja sertai isu berhubung keengganan beliau menandatangani surat Akujanji.


Penjelasan tersebut diberikan dalam satu kenyataaan oleh Pengarah Perhubungan Awam Universiti Utara Malaysia (UUM), Mohd Zaini Nasri kepada malaysiakini melalui emel hari ini.
Berikut adalah kenyataan penuh Mohd Zaini yang bertajuk Isu Azly Rahman: Bukan janji tetapi hutang beliau RM1.2 juta:


Universiti Utara Malaysia (UUM) ingin menjelaskan beberapa perkara berkaitan dengan artikel yang disiarkan portal internet, malaysiakini pada 30 Julai 2007 bertajuk: “UUM VC: Apologise or we’ll slap you with an injuction”; dan `I want to serve...’ oleh Azly Rahman serta `UUM bersikap anti-intelektual’ oleh Lee Ban Chen pada 1 Ogos 2007.


Perkara pertama berkaitan kenyataan-kenyataan Dr Azly bahawa beliau dibuang daripada UUM kerana enggan menandatangani Surat Akujanji pada Disember 2004 dan UUM menghalang beliau menulis sesuatu yang menfitnah UUM ekoran notis firma guaman Azam Aziz & Co pada 5 Julai 2007.


Perkara kedua, Jabatan Perhubungan Awam UUM ingin menjelas dan memberikan kronologi isu ini begini: Dr Azly dibuang kerja atas dua pertuduhan 1. Tidak balik bertugas pada waktu yang ditetapkan walaupun UUM berkali-kali memberi peluang kepada beliau untuk kembali bertugas. 2. Beliau tidak menandatangani surat akujanji.


Perkara ketiga, Dr Azli dan isteri Dr Mutiara Mohamad belum membayar hutang RM1.25 juta kepada UUM.


Sebagai seorang pekerja dengan majikan, apa lagi dengan institusi ilmu seperti UUM, menjadi satu kesalahan jika seseorang di Malaysia tidak datang bekerja. Oleh itu, Dr Azly dan Dr Mutiara tidak boleh diberi keistimewaan untuk tidak datang bekerja seperti rakyat lain di Malaysia. Soal sekiranya institusi ilmu seperti Columbia University, tempat dikatakan Dr Azli bekerja sekarang, membenarkan beliau untuk tidak datang bertugas, tetapi ini tiada berkaitan di Malaysia.


Dr Azly yang disahkan dalam perkhidmatan sebagai pensyarah UUM pada 20 Januari 1996 telah diluluskan pembiayaan menyiapkan ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) di Columbia Universiti USA selama 36 bulan mulai 2 Disember 1997. Begitu juga dengan isterinya, Dr Mutiara Mohamad yang disahkan jawatan pada 1 Disember 2005 diberi pembiayaan yang sama untuk menyambung pengajian.


Mana-mana pembiayaan yang diberikan oleh sesebuah organisasi dengan kakitangannya di Malaysia, akan ada surat perjanjian, sama seperti perjanjian di antara peminjam wang dengan bank. Yang melanggar perjanjian mengikut amalan di UUM, mestilah ada implikasi tertentu.
Pada 2 September 2000, kedua-dua mereka patut memiliki Ph.D dan pulang mengajar anak-anak bangsa di UUM, tetapi mereka tidak juga pulang.


Bagaimanapun, UUM dengan murah hati memberi lagi tempoh pelanjutan kepada mereka berdua selama 12 bulan lagi, dengan pembiayaan dan dibayar gaji penuh oleh UUM.


Siapa yang menzalimi siapa?


Walaupun sudah habis tempoh berkenaan, Dr Azli dan Dr Mutiara merayu untuk melanjutkan lagi tempohnya berada di USA, UUM memberi peluang sekali lagi selama enam bulan mulai 2 September 2001, dengan pembiayaan dan dibayar gaji penuh.


Siapa yang menzalimi siapa?


Mereka berdua tidak juga mahu balik bertugas dengan UUM. Pada 2 Mac 2002, mereka berdua sekali lagi merayu dan atas belas kasihan universiti sekali lagi mempertimbang dan meluluskan sekali lagi tempoh pelanjutan selama enam bulan dengan dibayar gaji mereka.


Siapa menzalimi siapa, sedangkan mereka dibayar pembiayaan menggunakan wang universiti.
Pada 2 September 2002, dan atas sebab rayuan mereka, sekali lagi universiti dengan penuh perikemanusiaan memberi peluang kepada mereka diberi tempoh sembilan bulan pelanjutan tempoh kepada mereka berdua sebelum kembali bertugas di UUM.


Ini bermakna mereka telah diberi empat kali diberi peluang untuk memanjangkan tempoh pengajian berada di sana, tetapi mereka tidak juga pulang untuk mengajar anak-anak bangsa yang sangat memerlukan bimbingan mereka berdua, pada waktu itu. Isu sama ada beliau seorang ahli akademik yang cemerlang dengan mengambil masa begitu lama untuk menyiapkan Ph.D tidak pernah dibangkitkan oleh UUM sebelum ini, berbanding dengan pensyarah lain.
Jika dari 2001 beliau pulang dan mengajar anak-anak bangsa, sudah berapa ramai UUM dapat mengeluarkan graduan yang cekap berfikir dan bertanggungjawab terhadap hutang. Atas apa jua alasan yang diberikan, UUM dengan penuh rasa kemanusiaan memberi peluang kepada beliau untuk masih berada di sana.


Universiti mengeluarkan surat untuk mereka kembali bertugas pada 31 Oktober 2003, tetapi mereka berdua tidak jua pulang ke Malaysia dan UUM untuk bertugas.


Oleh sebab biasiswa dan perbelanjaan untuk mereka berdua diberikan dalam tempoh berkenaan menggunakan wang universiti iaitu wang rakyat Malaysia, UUM terpaksa membawa kes ini ke Jawatankuasa Tatatertib Kumpulan Pengurusan dan Profesional dan mendapati kesalahan mereka berdua patut dikenakan hukuman buang kerja, pada 5 November 2003. Mesyuarat Jawatankuasa tatatertib pada 16 Mac 2004 mendapati adanya kes prima facie dan surat pertuduhan dikeluarkan pada 17 Mac 2004.


Oleh sebab engkar kembali bertugas dan melanggar perjanjian belajar di bawah Skim Latihan kakitangan Akademik dan Pentadbiran, UUM telah menghantar notis tuntutan ganti rugi kira-kira RM1.25 juta kepada mereka berdua pada 16 November 2005.


Oleh sebab mereka memohon masa untuk mendapat bantuan guaman, maka sekali lagi atas dasar perikemanusiaan, universiti pada 22 Disember 2005, setuju memberi masa sehingga 30 Jun 2006. Apakah ada universiti dalam dunia ini sebaik ini meluluskan sebegitu banyak rayuan daripada kedua-dua mereka? Adakah mereka berdua ini terlalu istimewa berbanding para akademik lain yang lebih cemerlang daripada mereka?


Namun begitu, sehingga setahun kedua-duanya tidak juga membayar hutang itu kepada universiti. Mungkin Universiti di Amerika tidak akan menuntut hutang sebanyak RM1.25 juta kerana universiti itu kaya, tetapi universiti di Malaysia bukanlah sekaya itu untuk membiarkan wang pembayar cukai sebanyak RM1.25 juta kepada hanya dua orang, Dr Azly dan Dr Mutiara.
Selepas setahun tidak juga kedua-dua mereka membayar balik ganti rugi kepada universiti ini, UUM melalui firma guaman Bahador Omar & Co menghantar notis tuntutan pada 23 Julai 2007 sebanyak RM1.25 juta kepada kedua-dua mereka.


Tidakkah Dr Azly dan Dr Mutiara tidak merasa kesian kerana akan menzalimi kedua-dua penjamin mereka iaitu Mohamad bin Salim dan Ahmad Azmi Ariffin yang akan terpaksa membayar bagi pihak mereka?


Kes ini akan dibawa ke mahkamah dalam masa terdekat ini.
Dalam tempoh sehingga ini, Dr Azli bukan sekali menulis artikel menyatakan UUM mengambil tindakan kerana engkar menandatangani surat akurjanji, seolah-olah universiti mengekang kebebasan bersuara.


Sebagai ahli akademik, apa lagi yang beragama Islam, bukankah satu keaiban akademik jika hanya menyiarkan sebahagian fakta dan menyembunyikan fakta lain? Bukahkah prinsip akademik perlu mendedahkan semua fakta.


Bukan sekadar tidak berterima kasih kepada UUM yang telah memberikan begitu banyak kebajikan dan menerima rayuan berkali-kali daripada beliau, Dr Azly memilih untuk memburukkan reputasi UUM di seluruh dunia.


Beliau juga sanggup menghina semua ahli akademik di universiti di negara ini dan kerajaan Malaysia kerana rata-rata ahli akademik menandatangai surat akujanji.


Oleh sebab UUM terus ditohmah Dr Azli walaupun mereka berdua bukan lagi kakitangan UUM, UUM meminta firma guaman Azam Aziz & Co untuk meminta Dr Azli tidak lagi memburukkan nama UUM.


Ringkasnya, Dr Azli dan isterinya Dr Mutiara mesti membayar ganti rugi kira-kira RM1.25 juta kepada universiti kerana engkar untuk balik bertugas dan beliau kini bukan lagi kakitangan Universiti Utara Malaysia. Kenyataan beliau bahawa beliau tidak akan menandatangani Akujanji selagi beberapa kluasa tidak diubah, sudah tidak relevan. Itu kenyataan `melukut di tepi gantang’ kerana beliau adalah bekas kakitangan yang telah dibuang kerana kesalahan tatatertib. Beliau tak perlu lagi berbuat demikian.


Kes Dr Azli Rahman ini tiada kaitan dengan Naib Canselor sekarang dan Naib Canselorpun tidak mengenali siapakah Dr Azli, walaupun Dr Azli ada merayu-rayu untuk kembali menjadi kakitangan UUM dengan memuji-muji Tan Sri Dr Nordin Kardi.


Malah, dalam satu emel kepada Tan Sri Dr Nordin yang turut disalinkan kepada Menteri Pengajian Tinggi, Dr Azly menulis: `I was also, during my two weeks stay here in Malaysia, been made aware that you are an educational leader who is open enough to work out peaceful solutions to the issue; unlike your predecessor.’ Beliau seolah-olah cuba membeli hati Dr Nordin yang tidakpun kenal siapa Dr Azly.


Yang memberhentikan Dr Azlipun bukanlah Tan Sri Naib Canselor tetapi oleh jawatankuasa tatatertib dan diperakukan dalam Lembaga Pengarah Universiti, yang pengerusinya bukanlah Naib Canselor UUM.


Dr Azli dan Dr Mutiara berhutang dengan UUM, maka sebagai penghutang beliau perlu bertanggungjawab terhadap hutang itu. Memang di atas planet bumi ini semua orang mahukan pelbagai kebebasan seperti ditulis Lee Ban Chen, tetapi kebebasan untuk tidak membayar hutang hampir tidak ada.


Meminjam ayat Dr Azly `we must continue to help the poor, the oppresed dan the marginalised of all races…’ UUM bersedia menjadikan RM1.25 juta yang dihutang oleh Dr Azly dan Dr Mutiara sebagai biasiswa kepada mana-mana kaum termasuk kaum Cina di Ulu Lenggong atau kaum India miskin dan anak pekerja ladang untuk belajar di UUM.


Dengan menyembunyikan fakta, bolehkah disoal dan menulis berkali-kali mengenai orang tidak mengenali beliau dan beliaupun tidak kenal dengan orang yang ditulisnya, maka siapakah yang lebih politically motivated?’ Siapakah yang membela rakyat? ‘Class’ masyarakat mana yang selalu meminta diri dilayan dengan istimewa?

36 comments:

patriot said...

Aiyooooo......cut a long story short maa.....1.2M big money .....so cut the crap.....shelve the akujang rubbish and get them back to work.......you go to court....you loose.....because you applied new conditions to pre-existing contract.....so tak laku.....in fact contract could end up null and void.....jangan banyak cerita maa......just get them back to work without conditions......

Amde Sidik said...

I am not sure to believe it--typical

Vlad said...

These guys should either cut the crap and return home or find a solution with UUM regarding the contract.

The issue is not aku janji. The issue is failing to complete their studies (which is a condition of their contract) and returning to serve UUM.

UUM kept their part of the deal. Azly and wife reneged. A contract is a contract.

Azly and wife have no integrity because they are not keeping their word. As a result, two of their guarantors are now facing legal action.

Pathetic.

Vlad said...

These guys should either cut the crap and return home or find a solution with UUM regarding the contract.

The issue is not aku janji. The issue is failing to complete their studies (which is a condition of their contract) and returning to serve UUM.

UUM kept their part of the deal. Azly and wife reneged. A contract is a contract.

Azly and wife have no integrity because they are not keeping their word. As a result, two of their guarantors are now facing legal action.

Pathetic.

Anonymous said...

these two people are brilliant..they must have reasons i am sure.

you will come back and serve the nation.

ex stdnt.

Anonymous said...

[url=http://viagranowdirect.com/#tiiwd]viagra online[/url] - viagra without prescription , http://viagranowdirect.com/#sxlnv viagra 25 mg

Anonymous said...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#fxzjz]cialis online[/url] - buy cialis , http://buycialispremiumpharmacy.com/#wrzwg buy cialis

Anonymous said...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#zhmla]buy cialis[/url] - buy cialis online , http://buycialispremiumpharmacy.com/#vjxlm cialis online

Anonymous said...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#qyclq]buy viagra[/url] - buy viagra online , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#acouy buy viagra

Anonymous said...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#utora]buy viagra online[/url] - buy viagra , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#cldme buy viagra

Anonymous said...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#kbrts]buy cialis[/url] - cialis online , http://buycialispremiumpharmacy.com/#hzuxr buy cialis online

Anonymous said...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#jiddg]cialis online[/url] - buy cialis online , http://buycialispremiumpharmacy.com/#edaoc generic cialis

Anonymous said...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#gjxap]viagra online[/url] - buy viagra , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#gwsfh buy viagra online

Anonymous said...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#pkhtj]buy viagra[/url] - viagra online , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#thcwt generic viagra

Anonymous said...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#dqgla]buy cialis online[/url] - buy cheap cialis , http://buycialispremiumpharmacy.com/#vcqrn buy cheap cialis

Anonymous said...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#vwpth]buy cheap cialis[/url] - buy cialis online , http://buycialispremiumpharmacy.com/#cvgyb buy cheap cialis

Anonymous said...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#rcqpk]buy viagra online[/url] - generic viagra , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#mqrcf buy viagra online

Anonymous said...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#kwevi]buy viagra online[/url] - buy viagra , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#mpgre buy viagra online

Anonymous said...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#dsaos]buy viagra[/url] - viagra online , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#dlnpu generic viagra

Anonymous said...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#dkpub]cialis online[/url] - buy cialis online , http://buycialispremiumpharmacy.com/#njacp generic cialis

Anonymous said...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#mgczz]buy cialis[/url] - buy cialis online , http://buycialispremiumpharmacy.com/#kpudq buy cialis

Anonymous said...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#ybpxd]buy viagra[/url] - buy cheap viagra , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#yniql buy viagra

Anonymous said...

[url=http://viagraboutiqueone.com/#hnezb]viagra 200 mg[/url] - viagra 120 mg , http://viagraboutiqueone.com/#jkldn buy viagra online

Anonymous said...

[url=http://buyonlineaccutanenow.com/#dxxiu]accutane online without prescription[/url] - buy generic accutane , http://buyonlineaccutanenow.com/#yogtb generic accutane

Anonymous said...

[url=http://viagraboutiqueone.com/#juyws]cheap viagra online[/url] - viagra 200 mg , http://viagraboutiqueone.com/#eicok viagra 150 mg

Anonymous said...

[url=http://buyonlineaccutanenow.com/#rznyv]cheap generic accutane[/url] - buy generic accutane , http://buyonlineaccutanenow.com/#avxco accutane 10 mg

Anonymous said...

[url=http://viagraboutiqueone.com/#cjrcz]viagra online without prescription[/url] - order viagra , http://viagraboutiqueone.com/#qqexg order viagra

Anonymous said...

[url=http://viagraboutiqueone.com/#slcmb]buy viagra[/url] - buy viagra online , http://viagraboutiqueone.com/#baebc cheap generic viagra

Anonymous said...

[url=http://viagraboutiqueone.com/#zjaxl]buy viagra[/url] - buy viagra , http://viagraboutiqueone.com/#waqkg viagra 200 mg

Anonymous said...

[url=http://directlenderloandirectly.com/#ervuj]payday loans online[/url] - payday loans online , http://directlenderloandirectly.com/#dkebn payday loans online

Anonymous said...

21 Hays, L., Kirsh, K. L., & Passik, S. D. (2003). generic cialis cialis,cialis pills generic cialis, viagra cialis price,buy viagra generic cialis
http://genericcialispricegnf.com#cialis http://cialisonlinepillsgkd.com#cialis online http://genericviagraonlinejvrg.com#viagra http://buyviagraonlinertvr.com#viagra

Anonymous said...

United States Food and Drug Administration. 8 July 2005. Archived from the original on February 23, 2008. web.archive.org/web/20080223130828/.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2005/NEW01201.html. Retrieved 2009-02-10. cialis price generic cialis,cialis generic cialis, generic viagra cialis price,viagra online cialis
http://genericcialispricegnf.com#cialis http://cialisonlinepillsgkd.com#cialis online http://genericviagraonlinejvrg.com#generic viagra http://buyviagraonlinertvr.com#buy viagra

oakleyses said...

chanel handbags, burberry outlet online, christian louboutin outlet, nike air max, oakley vault, tiffany and co jewelry, michael kors outlet online, michael kors handbags, burberry outlet online, ray ban sunglasses, michael kors outlet store, prada handbags, oakley sunglasses, kate spade outlet, christian louboutin shoes, michael kors outlet, longchamp handbags, christian louboutin, coach outlet store online, true religion outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet online, nike free, true religion, polo ralph lauren outlet, gucci handbags, louis vuitton handbags, coach outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, nike air max, jordan shoes, nike outlet, polo ralph lauren, louis vuitton, longchamp outlet, red bottom shoes, tory burch outlet online, kate spade outlet online, michael kors outlet online, coach purses, ray ban outlet, michael kors outlet online, coach outlet, tiffany jewelry, cheap oakley sunglasses, louis vuitton outlet online

oakleyses said...

true religion jeans, burberry pas cher, sac louis vuitton, scarpe hogan, ralph lauren pas cher, lacoste pas cher, true religion outlet, north face, chaussure louboutin, tn pas cher, north face pas cher, new balance pas cher, hollister, abercrombie and fitch, oakley pas cher, longchamp pas cher, ray ban uk, mulberry uk, ray ban pas cher, nike free pas cher, air max pas cher, louis vuitton, nike blazer pas cher, nike air force, air jordan, guess pas cher, vans pas cher, nike roshe run, barbour, nike air max, hollister, nike air max, ralph lauren, hermes pas cher, lululemon, nike roshe, michael kors canada, michael kors uk, longchamp, louis vuitton uk, timberland, converse pas cher, louis vuitton pas cher, sac vanessa bruno, sac michael kors, nike free, air max

oakleyses said...

vans outlet, ghd, soccer jerseys, chi flat iron, abercrombie and fitch, nike huarache, insanity workout, ugg, bottega veneta, valentino shoes, wedding dresses, ferragamo shoes, mac cosmetics, jimmy choo shoes, uggs outlet, north face jackets, nike trainers, canada goose outlet, nike roshe, celine handbags, longchamp, asics shoes, reebok shoes, new balance outlet, soccer shoes, herve leger, replica watches, ugg boots clearance, babyliss, canada goose outlet, birkin bag, uggs outlet, ugg soldes, canada goose, nfl jerseys, mont blanc pens, lululemon outlet, ugg boots, giuseppe zanotti, p90x workout, mcm handbags, ugg outlet, instyler ionic styler, canada goose outlet, marc jacobs outlet, beats headphones, uggs on sale, hollister, north face jackets

oakleyses said...

pandora jewelry, swarovski jewelry, ray ban, timberland shoes, canada goose, pandora uk, hollister, ugg, uggs canada, nike air max, karen millen, toms outlet, moncler outlet, coach outlet, lancel, moncler, hollister clothing, juicy couture outlet, baseball bats, juicy couture outlet, pandora charms, moncler, louboutin, links of london uk, supra shoes, parajumpers outlet, wedding dress, air max, canada goose, replica watches, moncler outlet, converse shoes, canada goose pas cher, moncler, gucci, ralph lauren, moncler, montre femme, swarovski uk, oakley, louis vuitton canada, moncler, converse, thomas sabo uk, canada goose, hollister canada, iphone 6 case, vans