Saturday, December 29, 2007

Percaturan Politik HUSAM MUSA ...


YB DATUK PADUKA HUSAM MUSA
Adalah Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan


( Pengerusi Jawatankuasa Perancang Ekonomi, Kewangan & Pembangunan Masyarakat Kelantan ) merangkap ADUN Kijang.

a) Secara tidak sah menerima sejumlah wang tunai RM 7000 dari Pengarah Urusan CAM Contract Work & Development (M) Sdn. Bhd. Pada akhir tahun 2005 bagi tujuan membolehkan CAM Contract diberikan tempoh lanjutan bagi menyiapkan projek menaiktaraf paip dari tangki air Bukit Hangus & pembinaan tangki air Bukit Peraksi oleh Air Kelantan SDN BHD (AKSB), sebuah syarikat yang dimiliki oleh Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK). Perkara ini diceritakan oleh Pengarah Urusan CAM Contract iaitu Ahmad Maliki Ashari kepada seorang Jurutera AKSB bernama Safrulrazi salleh.
b) Secara tidak sah menerima sumbangan dari syarikat SBJ Development Sdn. Bhd bagi membiayai pembinaan tempat letak kereta rumahnya & pembinaan pagar Tanah Perkuburan Islam dihadapan rumahnya di Kampung Kota sedangkan Syarikat SBJ Development Sdn. Bhd mempunyai kepentingan mendapatkan projek dari Kerajaan Negeri Kelantan. Perkara ini diceritakan oleh kakitangan Syarikat SBJ Development Sdn Bhd kepada seorang penduduk iaitu Alias Mohd Noor.
--------------------------------------------------------------------------------------
Husam meletakkan orang2 ditempat strategic untuk bantu karier politiknya di Kelantan agar dia mudah untuk mengakses keseluruhan pentadbiran kerajaan negeri termasuk syarikat-syarikat dibawah pentadbiran kerajaan negeri kelantan. Antara yang menjadi BUAH CATUR HUSAM adalah ::

a) Mohd Fazli Ab. Samat ( Pengarah Urusan Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK). Penama ini menyalahgunakan wang syarikat untuk projek kambing dan kini digantung perkhidmatan kerana sedang disiasat BPR.


b) Mohd fauzi Abdullah ( Pengarah Urusan Air Kelantan Sdn. Bhd (AKSB). Penama ini juga sedang disiasat BPR kerana menyalahgunakan kewangan syarikat untuk kepentingan parti.


c) Anual Bakri Haron ( Setiausaha Politik Menteri Besar ). Penama ini telah ditampar oleh Cikgu Kadir @ Hamid Musa ( Pegawai Pejabat Pelajaran Negeri ) selepas majlis tahlil di Kg Bunut Payong kerana Annual menuduh Cikgi hamid KAFIR & perlu mengucap semula sebab masuk UMNO.


d) Khir Zahari Abd Ghani ( Pegawai Urusetia Penerangan SUK ). Penama ini ditugaskan meminta duit daripada KPK & AKSB untuk menyewa permit akhbar SIASAH ( kepunyaan Mohd Sayuti Omar – dibayar RM 6000 sebulan ) serta permit Mingguan Wasilah ( kepunyaan Mohd Ramli Abd Halim – dibayar RM 1000 sebulan )e) Saifuddin Nasution Ismail ( Pengarah Urusan Yayasan Tabung Tok Kenali). Husam telah menggunakan duit Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) untuk membayar penama ini sebanyak RM 8000 sebulan. Wang Tabung Tok Kenali digunakan untuk mengatur program Ceramah PAS seluruh Kelantan.f) Abd Hamid Abd Aziz ( Pegawai Urusetia Penerangan SUK & Penyelia DUN Tendong). Penama ini menjadi orang tengah untuk mengutip komisyen daripada syarikat-syarikat kroni balak yang diluluskan Husam.

g) Syed Azidi Syed Abd Aziz Al-Bukhary ( Sheikh Kickdefella ) sebagai blogger & penulis internet. Penama adalah bekas Ketua Pemuda UMNO Cawangan Sri Hartamas dibayar RM 6000 sebulan menggunakan wang PMBK. Blogger ini sering memaparkan poster serta foto yang telah diedit untuk mengaibkan Pak Lah sekeluarga.


h) Zulkifli Yaakub ( Pengarah Urusan Akademi Pembangunan Keluarga Bahagia Bhd. (APKBB)). Husam mengarahkan Fazli menggunakan duit KPK sebanyak RM 6 Juta untuk dimasukkan kedalam akaun APKBB sebagai modal untuk Projek Kambing Jihad Ternak. Penama ini adalah bekas Ketua Pemuda PAS Kelantan & bekas ADUN Guchil.

Mengapa GERAK masih tidak BER"GERAK"

sekadar ingin berkongsi sedikit pendedahan SALAH GUNA KUASA & RASUAH yang perlu kita fikirkan bersama ::
1) MOHD FAUZI ABDULLAHPENGARAH URUSAN AIR KELANTAN SDN. BHD. (AKSB) --- Adalah Pengarah Urusan Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB), sebuah syarikat milik Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

a) Secara tidak sah mengarahkan kakitangan AKSB memasang & membaiki paip secara percuma dirumahnya sendiri di Taman Sari, Kota Bharu pada tahun 2005 sedangkan beliau tidak berhak keatas kemudahan itu.

b) Secara tidak sah mengarahkan pengurus projek syarikat yang diberikan kontrak memasang paip retikulasi oleh AKSB iaitu Syarikat Hati Muda bernama Khairul memberikannya sebuah telefon bimbit berjenama Nokia berharga kira-kira RM 2000 kepadanya pada tahun 2006 sedangkan beliau tidak berhak keatas kemudahan itu. Khairul menyerahkan telefon bimbit kepada beliau dirumahnya di Taman Sari, Kota Bharu pada satu malam 2006. Khairul menceritakan kisah ini kepada Jurutera AKSB bernama Tengku Iskandar Tengku Ismail.

c) Secara tidak sah membuat tuntutan keatas satu hadiah peribadi yang diberikannya kepada Pengarah Kastam Kelantan berharga kira-kira RM 200 sedangkan beliau tidak berhak keatas kemudahan itu. Rekod tuntutan ini boleh disemak dalam akaun AKSB.

d) Secara tidak sah mengarahkan AKSB memberikan sumbangan sebanyak RM 1000 kepada Persatuan Murid Tua Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCOBA) bagi tujuan membeli permaidani sedangkan beliau tidak berhak keatas kemudahan itu kerana permintaan MCOBA adalah dibuat atas sifat peribadinya sebagai ahli MCOBA & bukan sebagai Pengarah Urusan AKSB. Rekod tuntutan ini boleh disemak dalam akaun AKSB ( Pembayaran dibuat oleh AKSB pada 10 Mac 2005 )

e) Secara tidak sah mengarahkan AKSB memberikan sumbangan kpd Sekolah Menengah Agama Maahad Muhammadi, Kota Bharu sedangkan beliau tidak berhak keatas kemudahan itu kerana permintaan sekolah itu adalah dibuat atas sifat peribadinya sebagai bapa kepada pelajar disitu & bukan sebagai Pengarah Urusan AKSB – Pembayaran dibuat olek AKSB sebanyak RM 200 ( 26 Mac 2003 ), RM 500 ( 15 April 2003 ), RM 1000 ( 17 April 2003 ), RM 600 ( 6 Februari 2005 ), RM 350 ( 25 Mei 2005 & 10 Mac 2005 ).

f) Secara tidak sah mengarahkan kakitangan AKSB memasang & membaiki paip air secara percuma di rumah emak Ahli Dewan Undangan Negeri Kijang iaitu YB Datuk Husam Musa di kampong Kota, Kota Bharu pada 24 Mei 2007 sedangkan mereka tidak berhak keatas kemudahan itu.

g) Secara tidak sah mengarahkan kakitangan AKSB memasang & membaiki paip air secara percuma di rumah ayah Ahli Dewan Undangan Negeri Kemahang iaitu YB Mejar Anizam Abd Rahman di Kampong Salor, Pasir Mas pada tahun 2005 sedangkan mereka tidak berhak keatas kemudahan itu.2) YB MAJER (B) MOHD ANIZAM ABDUL RAHMAN
Adalah Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri Kelantan ( Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Insfrastruktur & Alam Sekitar ) merangkap ADUN Kemahang.


a) Secara tidak sah memberikan tender membina sebahagian daripada Logi Rawatan Air Kelar di Pasir Mas dan tender membina sebahagian daripada Loji Rawatan Air Kampung Puteh di Kota Bharu kepada Syarikat Tenaga Tiub Sdn. Bhd yang kepentingannya turut dimiliki oleh kawan beliau sewaktu berkhidmat di dalam angkatan tentera.3) YB HASSAN MOHAMADADUN TEMANGAN

a) Secara tidak sah mempunyai kepentingan atau menerima ganjaran dari Pemaju Projek Pembangunan Stesen Teksi dan Projek Pembangunan Terminal Bas di Bandar Machang oleh Syarikat Kiara Sentosa Development Sdn. Bhd (KSD)


4) YB ZAKARIA YAAKUBADUN KEMUNING

a) Secara tidak sah menerima sejumlah wang daripada seorang peniaga iaitu Rashid Firus bagi melobi untuk mendapatkan 2 unit kedai pejabat 2 tingkat untuk projek Pembangunan Stesen Teksi dan Terminal Bas. Rashid Firus memberi wang bagi pihak kedua-dua adiknya iaitu Mohd Raffe Firus dan Mohd Risham Firus.

b) Beliau sebagai Ketua Whip Majlis Daerah Machang telah secara tidak sah mendapat hak milik 2 unit kedai di Bandar Machang melalui Majlis Daerah Machang yang disewakan kepada individu dibawah nama Syarikat Perniagaan Mesra.

-----------------------------------------------------------------------------


sumber :: http://forum.mykmu.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=14540&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Monday, December 10, 2007

275 juta rakyat lndia hidup dalam kedaifan

275 juta rakyat lndia hidup dalam kedaifan
Orang India di Malaysia mesti bersyukur dengan kemakmuran kejayaan mereka.
Tuntutan pertubuhan HINDRAF agar kerajaan British membayar ganti rugi berjumlah 4 trilion pounds atau RM27.7 trilion atas dakwaan telah ditindas selama 150 tahun serta tiada perlindungan bagi hak mereka dalam Perlembagaan Persekutuan adalah satu tindakan yang melampau, bersifat hasutan serta dalam masa yang sama menyinggung perasaan kaum lain. (Bukankah dalam Suruhanjaya Reid yang terlibat membuat undang-undang ialah hakim-hakim dari India dan Pakistan)
Jika mereka menganggap sedemikian, orang Melayu juga boleh membuat tindakan yang sama dengan mendakwa kemasukan pendatang mulai kurun ke-19 ke negara ini sehingga mendapat status warganegara telah menafikan perjuangan orang Melayu sebelum merdeka yang mahu mewujudkan sebuah negara Melayu.
Namun, majoriti orang Melayu masih rasional dan dapat memberi pertimbangan yang wajar. Namun, sayangnya sikap ini tidak pula dicontohi dan diikuti oleh sebahagian kaum lain di Malaysia.NEW DELHI 4 Dis. – Satu perempat daripada 1.1 bilion penduduk India (kira-kira 275 juta orang) dilaporkan berada di bawah paras kemiskinan dengan kebanyakannya menyara hidup mengerjakan ladang-ladang kecil meskipun ekonomi negara ini berkembang pesat.

Menteri Kerajaan Tempatan India, Mani Shankar Aiyar melahirkan kebimbangan sengketa sosial bakal berlaku kelak jika kekayaan hasil pembangunan itu berterusan gagal diagih kepada berjuta-juta golongan miskin di negara ini.

“Walaupun negara ini mencapai pertumbuhan ekonomi hampir 10 peratus tahun lalu, taraf hidup rakyat tidak meningkat malahan semakin menurun.

“India sebagai sebuah negara sememangnya semakin maju, tetapi rakyatnya tidak,” katanya pada hari terakhir Sidang Kemuncak Ekonomi India di sini hari ini.

Menurut Aiyar, perkembangan pesat ekonomi juga hanya mempengaruhi sebahagian kecil penduduk di negara ini sehinggakan kedudukan India dalam Indeks Pembangunan Manusia pada tahun ini jatuh ke tangga 128 berbanding kedudukan 126 tahun lalu.Apakah kesetiaan kepada Ghandi? siapa gangster ini?


Ekonomi India yang berkembang sebanyak 9.4 peratus tahun lalu disasarkan mencapai hampir sembilan peratus atau lebih tinggi lagi pada tahun ini.

Pada masa yang sama, Aiyar menyalahkan pihak berkuasa tempatan yang didakwanya malas, cuai atau mengambil rasuah sehinggakan hanya 15 peratus daripada setiap rupee bantuan sosial kerajaan sampai kepada rakyat.

Satu laporan disediakan oleh sidang kemuncak berkenaan, yang merupakan sebahagian daripada Forum Ekonomi Dunia Davos, turut menggariskan beberapa cabaran yang dihadapi oleh rakyat India, antaranya infrastruktur yang terlalu kurang.

‘‘Lapan puluh peratus rakyat India tidak mempunyai kemudahan kebersihan yang betul dan kebanyakannya tidak mendapat bekalan elektrik,’’ kata Anand Mahindra, Naib Pengerusi Mahindra & Mahindra, pengeluar trak terbesar di India.

Selain itu, penduduk India juga merangkumi satu pertiga jumlah penduduk dunia yang buta huruf dengan hanya 64 peratus golongan dewasa di negara ini boleh membaca.

– AFP

Friday, December 7, 2007

TERBARU: VIDEO SKANDAL SEKS ANWAR

Seperti mana anwar memperjuangkan video Lingam. Video Skandal seks Anwar ini juga perlu disiasat. Dicadangkan satu Suruhanjaya Bebas ditubuhkan menyiasat video ini.

Wednesday, December 5, 2007

Bar Council makin MELAMPAU ....

Presiden Majlis Peguam lebih rela membatalkan rancangan perarakan hak asasi pada 9 Disember 2007 ini daripada memohon permit.


Jika Majlis Peguam memohon permit, permohonan itu sendiri menunjukkan Majlis Peguam setuju bahawa hak asasi hanya boleh diamalkan di Malaysia tertakluk kepada kebenaran pihak berkuasa. Ini katanya bukanlah definasi hak asasi yang dipegang majlis Peguam.


PERSOALANYA :::

Betulkah majoriti peguam di Malaysia berfikiran begitu ? Annual General Meeting ( AGM ) Bar Council dihadiri hanya oleh segelintir peguam yang ada. Inilah perangai orang yang ANGKUH dengan kelulusan undang-undang yang dimilikinya. Yang peliknya dia tak faham undang-undang yang dibuat oleh wakil rakyat. kalau tidak wakil rakyat oleh siapa ?. Mana boleh malah mustahil untuk kita kumpulkan 27 juta orang dalam 1 lokasi dan berbincang hal-hal legislation? INI TIDAK PRAKTIKAL !! INI PEMIKIRAN BODOH !! INI IDEA BANGANG !!.
Patutlah orang melayu ilhamkan istilah LAWYER BURUK ( LOYAR BURUK )!! .

Mereka inilah yang berfikiran undang-undang manusia boleh atasi UNDANG-UNDANG TUHAN.
** kenyataan presiden majlis peguam yang dungu a.k.a sengal boleh didapati di web majlis peguam.