Monday, April 7, 2008

RM 100 JUTA TERNAK BABI DI SELANGOR- SELANGOR NEGERI ISLAM ULUNG


Kontroversi penyiaran gambar lima ekor "babi panggang" dalam laman web ahli Parlimen Seputeh & ADUN Kinrara, Selangor, Teresa Kok membawa kpd pengumuman oleh Teresa bahawa mesyuarat Exco Kerajaan Selangor pada 2 April 2008 telah meluluskan peruntukan RM 100 juta bagi tujuan pembinan ladang ternakan babi moden.





Beliau mempersoalkan kenapa isu penyiaran gambar itu menjadi kontroversi melahirkan rasa gembiranya dengan keputusan kerajaan negeri itu meluluskan projek penternakan babi itu dan menjadi contoh kepada kerajaan negeri lain.

Teresa juga memaklumkan Exco bertanggungjawab dalam bidang pertanian ialah Yaakob Sapari dari PKR merupakan pakar dalam bidang pertanian moden.


Teresa juga memaklumkan keputusan mesyuarat Exco Selangor berkenaan penyiaran memanggang 5 ekor babi panggang sebagai meraikan kejayaannya pada pilihan raya umum lalu di Salak Selatan. Nasib baik tak jemput jentera Melayu!!! Mungkinkah lima ekor babi yang dipanggang itu menggambarkan kejayaan pembangkang menguasai lima negeri?

Penyiaran gambar berkenaan mempunyai banyak tafsiran. Ramai berpendapat ia menguatkan keyakinan orang ramai DAP yang mendakwa parti berbilang kaum sebenarnya adalah parti yang kuat "Kecinaannya".





Beberapa hari yang lalu Karpal Singh sekali lagi menyelar tindakan PAS kerana mahu memperjuangkan negara Islamnya versi PAS selain desakan mahu mendominasi pakatan pembangkang Pakatan Rakyat. Nampaknya Pakatan Rakyat sekarang tidak lama lagi akan berkubur. - Masterdedah

12 comments:

Didi said...

Semasa isu babi di Melaka, pas serang kerajaan habis-habisan sebab tak musnahkan babi secara total.

Wal hal kerajaan nak kurangkan secara berperingkat, penternak babi taklah rugi teruk sangat.

Babi haram utk islam, tapi yang bukan islam tiada halangan utk. amalkannya,Kerajaan BN dah akui ini sejak dulu lagi.

Tapi pas tak akui dan ambil kesempatan atas isu babi dalam poster-poster yang di tampal dimerata tempat,(Terengganu Khususnya)dengan slogan "BABI MU DOK TEMBAK".

Sekarang bila dah berkuasa baru dia tau nak hormati hak kumpulan etnik / agama lain.

Pas bila dah berkuasa dia boleh buat apa yang dia sendiri dah haram kan dulu....

"MATLAMAT MENGHALALKAN CARA"

mok said...

didi, tepat pengamatan awak. Point awak dah merobohkan komen seorang EXCO wanita PAS Selangor yang mengulas isu ini. Saya pun dah bingung dengan prioriti kerajaan Selangor ni.Tak percaya pulak, yang babi menjadi agenda utamanya. Kok ya pun, sabor2 ler. Tapi yang pasti, EXCO-EXCO ni pasti terpukau dengan kehebatan Teresa Kok membentangkan kertas cadangannya. Agaknya semua terlopong.. mendengar cukai yang bakal dikutip masyuk, hingga terlupa nak membahaskan keburukkan dan impak negatif projek yang amat dibenci oleh orang-orang cina di Metropolitan yang maju (Singapork, Hong Kong dll.) Nampaknya kawasan kampung melayu Selangor yang ada sungai yang nyaman kena berkorbanlah ye. Uweek.. geliii....

dhomnirhahs said...

hmm .. revise balik manifesto parti pemerintah selangor ni ..

DAP - Just Change It For:

Safer Streets

15,000 policemen to patrol streets in Selangor to reduce crime & protect our families ( belum laksana )

Establish the Independent Police Complaints & Monitoring Commission (IPCMC) ( belum laksana - peringkat federal , mungkin susah skit )

More employment opportunities for the urban poor & marginalized in Selangor ( jawatan telah dibuka - penternak babi )

Lower Costs

Renegotiate unfair contracts e.g. highway concessions for lower tolls ( belum laksana - peringkat federal , mungkin susah skit )

Implement open and transparent tenders for all government contracts ( belum laksana )

Improve public transportation in major cities in Selangor ( belum laksana )

Quality Education

Equal opportunity and access to education for all Malaysian students ( belum laksana )

Ensure that the state government provide quality education through Universiti Industri Selangor (UNISEL)( belum laksana )

Fair and institutionalized financial allocations for vernacular schools, ie SJKCs (Chinese primary schools) and SJKTs (Tamil primary schools) ( belum laksana )

Clean Government

Local government elections to ensure accountability & efficiency ( belum laksana )

Ensure that the state/federal government is accountable to the Rakyat ( dalam proses )

Provide and protect green lungs for densely populated cities in Selangor ( dalam proses - bermula dengan ladang ternakan babi termoden .mungkin mufti baca ni kot )

Stronger Opposition

Provide effective checks and balances to the Selangor government and the federal government ( dalam proses)

Immediately halt the indiscriminate demolition of temples, mosque, surau or churches ( belum laksana)

Legalise temples, mosque, surau or churches built on private or state land. (dalam proses - agaknya )

Protect women’s rights and eliminate discrimination ( babi first - then women )


PAS Selangor

Urustadbir Berwibawa

* Memastikan semua pemimpin bersih dari rasuah (dalam proses)

* Menyiasat penyelewengan pentadibiran tanah dan sumber negeri ( dalam proses )
* Menghentikan projek-projek pembaziran dan rugi (menghentikan ditukar kepada menyambung )
* Memastikan ketelusan pentadbiran negeri (dalam proses - agaknya )
* Menghentikan campur tangan politik dalam perniagaan (menghentikan ditukar kepada menyambung)
* Melarang ahli-ahli Exco terlibat dalam perniagaan (dalam proses - agaknya )

Sosial dan Kebajikan Rakyat

* Membuka tabung permulaan RM100 bagi setiap anak kelahiran
Selangor ( belum laksana)
* Memberi bantuan RM75 sebulan bagi setiap anak yg dihantar ke
nurseri ( belum laksana)
* Memberi bantuan RM50 sebulan seorang bg pendidikan pra-sekolah ( belum laksana)
* Membri hadiah RM1000 kepada setiap anak Selangor yg mendapat
tawaran ke Universiti ( belum laksana)
* Memberi bantuan dan biasiswa pelajaran untuk anak Selangor ( diteruskan)
* Memberi bantuan kepada anak-anak muda untuk mendirikan rumah
tangga ( belum laksana)
* Membuka pusat-pusat sukan mini dan rekreasi bagi belia (belum laksana- buat ladang bab* dulu)
* Mencarum takaful bernilai RM2500 untuk warga emas,org kurang
upaya dan anak yatim ( belum laksana)
* Memberi elaun ibu tunggal yang layak ( belum laksana)
* Memberi elaun khas suri rumah yang memilih untuk menjaga ( belum laksana)
sepenuh masa anak-anak kecil mereka ( belum laksana)
* Membantu setiap rakyat Selangor untuk mendapatkan kediaman
sendiri ( belum laksana- buat ladang bab* dulu)
* Mewujudkan institusi menyelaraskan hal-ehwal agama selain Islam ( belum laksana)

Kesihatan Rakyat

* Memberi wanita bekerja 90 hari cuti bersalin ( belum laksana - peringkat federal , mungkin susah skit )
* Memberi 14 hari cuti kepada suami yg isterinya bersalin ( belum laksana - peringkat federal , mungkin susah skit )
* Memberi sebulan cuti kepada wanita yg kematian suami ( belum laksana - peringkat federal , mungkin susah skit )
* Menyediakan perubatan percuma untuk warga 65 thn ke atas ( belum laksana )


Ekonomi Rakyat

* Menyediakan premis perniagaan yg cukup ( mula dengan ladang bab* dulu )
* Memberi bimbingan perniagaan kepadagolongan belia dan wanita
muda ( belum laksana)
* Memberi galakan kepada belia dan wanita muda dengan sewa
minimum atau hanya perlu membayar air dan elektrik untuk dua
tahun pertama (air ok, elektrik belum.. tq)
* Mengurangkan cukai pintu rumah kediaman sebanyak 20% dan cukai
premis komersial sebanyak 10% ( belum laksana)
* Memberi bekalan air kegunaan domestik secara percuma bg 20
meter padu pertama setiap bulan ( dilaksana bulan jun)
* Menjalankan program bg membolehkan rakyat miskin terutama
petani dan nelayan mendapatkan pendapatan yg lebih tinggi
di atas garis kemiskinan ( belum laksana ( atau mungkin akan dilaksana jika termasuk pada projek pemodenan pembelaan ni kot?) )

Keselamatan Rakyat

* Menguatkusakan syarat-syarat perlindungan alam sekitar bg
mengelakkan bencana seperti tanah runtuh dan banjir ( belum laksana)
* Menggantikan sistem Rukun Tetangga dengan sistem baru yang
lebih berkesan ( peringkat federal, susah skit )
* Mewujudkan pusat khidmat sehenti bagi menangani kes-kes jenayah
dan keganasan terhadap wanita ( belum laksana - mula dengan pusat khidmat sehenti bab* dulu )

HaTi MuDa said...

terpikir juga kenapa BABI yg diusahakan kalau betul diorg nie ada akal yang matang buatlah ternakan lain...

KEMATANGAN AKAL MENJADIKAN KEJAYAAN KEPUTUSAN..

ultraBob said...

didi...bagus...saya sokong sepenuhnye....pandai bangkang,tp bila jd kerjaan tekebil-kebil...

Suara Rakyat said...

Apa kata ke cni beb, best woo http://tinyurl.com/44frrr

oakleyses said...

nike free, michael kors handbags, louis vuitton outlet, oakley vault, coach outlet, polo ralph lauren, coach outlet store online, prada outlet, tiffany jewelry, true religion outlet, louis vuitton outlet online, cheap oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet, true religion, burberry outlet online, jordan shoes, michael kors outlet online, michael kors outlet online, louis vuitton outlet, red bottom shoes, nike air max, longchamp outlet, tory burch outlet online, ray ban sunglasses, prada handbags, longchamp outlet online, michael kors outlet online, gucci handbags, oakley sunglasses, kate spade outlet, louis vuitton, nike air max, longchamp handbags, christian louboutin outlet, kate spade outlet online, ray ban outlet, chanel handbags, burberry outlet online, coach purses, christian louboutin, michael kors outlet, tiffany and co jewelry, michael kors outlet store, coach outlet, christian louboutin shoes, nike outlet, louis vuitton handbags

oakleyses said...

nike free, nike roshe, timberland, ralph lauren pas cher, longchamp pas cher, north face, michael kors canada, chaussure louboutin, nike blazer pas cher, ray ban uk, hermes pas cher, sac michael kors, louis vuitton, oakley pas cher, louis vuitton pas cher, true religion outlet, scarpe hogan, barbour, nike air max, true religion jeans, north face pas cher, air max pas cher, louis vuitton uk, sac louis vuitton, lacoste pas cher, abercrombie and fitch, nike roshe run, burberry pas cher, nike air force, converse pas cher, new balance pas cher, vans pas cher, hollister, nike free pas cher, sac vanessa bruno, mulberry uk, michael kors uk, lululemon, longchamp, ray ban pas cher, ralph lauren, air max, air jordan, guess pas cher, nike air max, tn pas cher, hollister

oakleyses said...

nike free, nike roshe, timberland, ralph lauren pas cher, longchamp pas cher, north face, michael kors canada, chaussure louboutin, nike blazer pas cher, ray ban uk, hermes pas cher, sac michael kors, louis vuitton, oakley pas cher, louis vuitton pas cher, true religion outlet, scarpe hogan, barbour, nike air max, true religion jeans, north face pas cher, air max pas cher, louis vuitton uk, sac louis vuitton, lacoste pas cher, abercrombie and fitch, nike roshe run, burberry pas cher, nike air force, converse pas cher, new balance pas cher, vans pas cher, hollister, nike free pas cher, sac vanessa bruno, mulberry uk, michael kors uk, lululemon, longchamp, ray ban pas cher, ralph lauren, air max, air jordan, guess pas cher, nike air max, tn pas cher, hollister

oakleyses said...

nfl jerseys, herve leger, canada goose outlet, p90x workout, jimmy choo shoes, giuseppe zanotti, bottega veneta, ugg, celine handbags, reebok shoes, insanity workout, uggs on sale, nike huarache, wedding dresses, soccer shoes, babyliss, canada goose, ferragamo shoes, asics shoes, ugg boots clearance, replica watches, uggs outlet, uggs outlet, mont blanc pens, lululemon outlet, birkin bag, ugg boots, nike roshe, hollister, canada goose outlet, longchamp, mac cosmetics, north face jackets, vans outlet, mcm handbags, north face jackets, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers, ugg outlet, ghd, abercrombie and fitch, canada goose outlet, instyler ionic styler, valentino shoes, beats headphones, marc jacobs outlet, new balance outlet, ugg soldes

oakleyses said...

canada goose, hollister clothing, uggs canada, toms outlet, juicy couture outlet, juicy couture outlet, montre femme, pandora jewelry, louboutin, nike air max, pandora charms, supra shoes, moncler outlet, thomas sabo uk, ray ban, converse, lancel, gucci, replica watches, baseball bats, moncler, ugg, swarovski jewelry, timberland shoes, canada goose, links of london uk, louis vuitton canada, canada goose pas cher, moncler outlet, converse shoes, parajumpers outlet, moncler, air max, hollister, ralph lauren, hollister canada, karen millen, iphone 6 case, wedding dress, vans, moncler, canada goose, swarovski uk, pandora uk, moncler, moncler, oakley, coach outlet

Lin Shijun said...

shijun 6.30
coco chanel
true religion
hollister clothing store
timberland uk
lululemon
tods shoes outlet
ed hardy outlet store
michael kors outlet
celine
michael kors
true religion outlet
michael kors
michael kors watches
toms.com
michael kors
burberry bags
louis vuitton
hollister kids
coach factory outlet
soccer jerseys
air max uk
louis vuitton
timberland boots
louis vuitton uk outlet
true religion outlet
jordan 11 retro
juicy couture handbags
hollister outlet
michael kors outlet
kate spade diaper bag
jordan 13s
polo ralph lauren
abercrombie
nike air max
jordan shoes
michael kors bags
running warehouse
christian louboutin shoes
oakley sunglasses
christian louboutin