Friday, September 12, 2008

Keburukan Keburukan Makan BABI

Tokoh-Tokoh Perubatan CHINA juga tidak kurang mengatakan bahayanya babi. Yan Show Tan adalah satu jurnal kesihatan Cina yang terkenal suatu masa dahulu mengatakan: “Semua daging adalah berkhasiat MELAINKAN DAGING BABI.” Tapi Kak Teresa ni panggang jugak ya. Tak dengar cakap orang orang tua ke? Sedap ke Kak Teres makan sampai lima ekor nih. Sun See Mao ialah seorang TABIB TERKENAL DINASTI TANG menulis dalam bukunya Sheh Shen Lu (Catatan-catatan Kesihatan) mengatakan: “Daging babi MERANGSANG PENYAKIT-PENYAKIT LAMA, menyebabkan KEMANDULAN, PENYAKIT TULANG dan ASMA.” Satu lagi penyakit ialah GAGAP dan PEMALAS...Takut air banjir. Selalu cakap buang masa.

Sukanya diaorang makan BABI. Lee Shih Ch’en pula seorang TABIB TERKENAL DINASTI MING yang mengarang lebih kurang 50 jilid buku-buku perubatan. Pendapatnya tentang daging babi adalah: “Ia boleh MENDATANGKAN KESAN BAHAYA.” Dah tahu tapi nak buat juga projek BABI sampai RM100 juta kat Sepang...Dalam kontek kerohanian pula, unsur-unsur kandungan babi dalam badan boleh mengurangkan perasaan malu (dalam melakukan perkara yang tidak elok) dalam diri seseorang selain daripada menyemai perasaan bongkak, tidak berperikemanusiaan dan tamak haloba. Patutlah nak ambik semua projek di Selangor....

Salah satu tulisan yang dibuat mengaitkan babi dan kejiwaan telah dikarang oleh Rashid Shamsi dalam The Muslim World League Journal, Rajab 1420 - October 1999. Beliau juga ada memetik pepatah Inggeris yang berbunyi 'a man becomes what he eats'. Pepatah orang Jawa menyatakan “a woman becomes what she eats” like Teresa Kok. Dalam kontek keagamaan pula, agama-agama samawi iaitu Islam, Yahudi (Jew) dan Kristian (Old Testament) begitu jelas memperkatakan tentang pengharaman babi. Tetapi ramai penganut-penganut Kristian telah mengabaikan perintah itu. Dalam kontek Islam, segala bentuk pengharaman termasuk babi adalah berkait rapat secara ilmiah dan saintifik dan kita diperintah untuk mendalami dan mencari hikmah-hikmah di sebalik apa yang diperintahkan menggunakan akal fikiran yang dikurniakan. Orang makan babi memang perangai teruk. Buat salah tapi tak nak mengaku salah. Siapa yang makan babi itu...........angkat tangan....

45 comments:

atuk kau said...

MASTER DEDAH OOO...MASTER DEDAH.
APA SEBENARNYA NIAT HANGA BUKA TOPIK NIE..
AKU DPT HIDU TAK LAIN TAK BUKAN SBB HANG ANTI SGT DGN DAP NIE..APA SJA BERKAITAN MRK MESTI HANG AKAN KONDEM ABIS2(BUKTINYA GMBR MRK.NAPE TAK TARUK GMBR PEMIMPIN CINA LAIN)..DAH LA TU...MCA/GERAKAN BAIK SGT KA.
HEHEHE...

Anonymous said...

masterdedah ape kurangnya...
kan makanan kegemaran u jugak kan...
buat bodoh pulak...

Anonymous said...

yang menulis artikel ni memang hati babi kot...biarlah diorang nak makan babi dah tentu dia orang bukan orang Islam...... kalau ko duduk kat negara diorang dia orang marah ko makan ayam atau lembu camana .....?sebelom ni pon kandang babi bersepah2 dan pencemaran berlaku dengan terok kan semua tu di masa UMNO/BN memerintah dulu...pergi check kat melaka ...ali rustam dah tutup ke kandang babi...kat johor tak jual ker babi....bodoh punya orang....otak macam otak babi ko ni

Anonymous said...

bukan tereesa 2 cina ke?
dh cina bukan dia boleh makan babi ke?
kenapa mester dedah ni tak kena tangkap?
aku tgk dlam blog ni semua fitnah jer? isu perkauman pun ada?
kenapa tak kena cam penulis blog malaysiatoday 2?
ape kate orang2 yang bace blog ni bt report?
tgk kena x?
klo x kena sah2 kjaan BN kita korup
gak....
tul x?

ratna said...

gelinyer tgk diaorang potong babi panggang tu.. arrrghhhh tui!!!!!

Anonymous said...

DAP pun ada hak makan babi. Jangan halang hak asasi mereka. Biar je mereka makan babi sama sama dengan orang Melayu yang nak jugak sokong DAP.

anakperlis said...

Master Dedah ni dalang dari UMNO,wakil dari Kojet bodoh tu, boikot MD sebab makanan pun dipolitik kan. bodoh

Anonymous said...

eeee...gelinya makan babi..

master dedah...dedahkan lagi agenda babi PKR dan DAP

dedah kan sekali agenda si B.A.B.I (Brother Anwar Bin Ibrahim)

hashim harris said...

MD,

You nie, tak baik tau, bulan puasa dah..


BTW, Teresa Kok tu memang heroine pasal bab babi nie. Pasal tu dia support Bang Anuar Bin Ibrahim @ BABI.

Tetapi, jangan marah ye; BN pun support juga penternakan babi di Paya Mengkuang-Masjid Tanah. Apa kata Datuk Ali Rustam? Sekarang ini, kawasan perternakan itu yang paling luas di Asia Tenggara.

Tak apalah kita sokong lah Teresa dan Tan Sri Khalid Ibrahim untuk membuka kawasan baru di Selangor, semuga ramai lah orang-orang islam menghidu bau najis babi. Selesalah hidup mereka, kalau tak pindahkan orang -orang melayu ni ke pulau -pulau di Selangor.



Saya sarankan, penempatan tu dinamakan sempena Anwar Ibrahim "Bandar Bang Anuar Bin Ibrahim," singkatannya, Bandar BABI.

Tan Sri Ibrahim. wa tabik lu, pasal lu banyak adil dan berpandangan jauh.

BN, jangan marahlah sebab dikalahkan oleh Pakatan rakyat dalam perlumbaan menternak babi ini. Pas apa macam? Bau aje le, tahi babi tu, sesekali bila diaorang panggang babi buat kenduri, rasalah baunya....


Master Dedah, kalau setakat menghidu tak memudaratkan ke?

Anonymous said...

Sudah-sudahla....BABI tu tak de melibatkan kita org melayu. Ada org melayu kena paksa mkn babi ke?..kalau ada bolehla nak mengamuk ke nak buat apa ke. Ni org cina... biarla. Kita dianugerahi otak oleh ALLAH untuk berfikir, kita tak terlibat jgn bising2...lainlah kita duduk dekat kandang babi, ini duduk pun kat KL...tapi kecohnya mcm la kandang tu dekat sebelah rumah je. Lainlah penulis blog ni mungkin rumah dia dekat Sepang dan sebelah rumah dia. Apa punya bodoh la. Kalau Master Dedah nak tunjukkan keBODOHan...jgn la ajak atau hasut org Melayu ramai2. Malu la org Melayu kalau bangsa lain tgk ramai sgt org Melayu yg mudah diperbodohkan. Cukuplah sebilangan pemimpin UMNO yg BODOH tapi berlagak pandai yg sediaada skrg ni. Cukup lah........

armc2 said...

Haiyooo...mcm ini punya orang pun ada kaa??ader ker biler org tulis pasal 'dietetik' (ntah betul x istilah nih) pun dituduh berpolitik...aper2pun saper mkn babi bercili tuh dia la brase pedas smpi melompat dlm blog nih --kalo aku la jd Y.B, aku terangkan kat penduduk M'sia ni buruk baiknya makan babi, gesa Universiti buat kajian saintifik yang mana penyelidikannya betul-betul boleh diterima oleh 'masyarakat' yang mkn babi ni,bukannye bukak ladang ternak > besar...tp apekan daya..aku cuma insan biasa..huuu

-seorang pemimpin bertanggungjawab,amanah dll WAJAR memimpin rakyatnya kearah kebaikan..makan / ternak babi tak bawa kepada kebaikan,tp kemudharatan pd diri & alam sekitar..(khas untuk sumer pemimpin tak kira krajaan / pembangkang)

-ader ker eh negara islam lain yg ternak babi??kalo ader tlg send disini,aku nak buat rujukan skek ler..thanx.

Anonymous said...

Aiyaa kwn....bisnes la. Wa untung sikit lu dpt juga. Jangan takut....lu kasi lulus saja ini projek.Dulu punya kelajaan boleh..sekalang boleh la.Apa guna lu jadi YB tapi talak kaya....nanti wa kasi sama lu cincai la....

kemik said...

orang kristian baca kitab terbaru bukannya kitab lama

KAU INGAT KAU BAGUS? said...

KAU SEBOK CAKAP PASAL HUKUM .
MAKAN BABI KAU TAU HARAM?
HINA ORANG? HINA ULAMAK? FITNAH? BUSUK HATI? KAU TAK TAU EH BETAPA KEJINYA MANUSIA MACAM KAU?? KESIAN KAU. TAK PERNAH BELAJA AGAMA EHH??

ijoks2009 said...

MCA dan Gerakan dan banyak lagi parti kapir dalam BN tu tak makan BABI ka??

Anonymous said...

hoi..don't be such an ass

europeans eat pork!
the japanese and koreans also eat pork!

are they also stupid compared to us here? think about that..only muslims don't eat pork and look at them now..are they better than europeans that eat pork or koreans or the japanese that also eat pork

it is never an issue until a bastard like you decide to condemn people who do eat pork

Anonymous said...

Hang cuba fikir,hang bole ke mintamaafkt diorg lepas hang kutuk,hina diorg ni.. Kan hang dh dpt dosa free bawa ke akhirat... Baik hang fikir baik2.. Tuhan nampak apa yang hang buat,dan dia x suka hang wat mcm ni sesama manusia.. Salah caranya.. Renungkn la...

Anonymous said...

Hang cuba fikir,hang bole ke mintamaafkt diorg lepas hang kutuk,hina diorg ni.. Kan hang dh dpt dosa free bawa ke akhirat... Baik hang fikir baik2.. Tuhan nampak apa yang hang buat,dan dia x suka hang wat mcm ni sesama manusia.. Salah caranya.. Renungkn la...

Anonymous said...

orang makan babi perangai mcm babi...ye ke?hbis orang mkn lembu..perangai mcm lembu ke?asyik ikut ckp org jerr....ptt la org melayu....tutttt......

akmalisme muslim said...

adoi..apa laa...kalau sesama bangsa pn bergaduh, mcm mana bangsa sendiri nk maju..apada~~

Anonymous said...

Anonymous said...
orang makan babi perangai mcm babi...ye ke?hbis orang mkn lembu..perangai mcm lembu ke?asyik ikut ckp org jerr....ptt la org melayu....tutttt......

November 24, 2010 1:35 AM

baca penerangan dlm website ini. ia akan jawab soalan anda

http://hasnulhadiahmad.blogspot.com/2010/07/kenapa-daging-babi-diharamkan-dalam.html

oakleyses said...

nike free, michael kors handbags, louis vuitton outlet, oakley vault, coach outlet, polo ralph lauren, coach outlet store online, prada outlet, tiffany jewelry, true religion outlet, louis vuitton outlet online, cheap oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet, true religion, burberry outlet online, jordan shoes, michael kors outlet online, michael kors outlet online, louis vuitton outlet, red bottom shoes, nike air max, longchamp outlet, tory burch outlet online, ray ban sunglasses, prada handbags, longchamp outlet online, michael kors outlet online, gucci handbags, oakley sunglasses, kate spade outlet, louis vuitton, nike air max, longchamp handbags, christian louboutin outlet, kate spade outlet online, ray ban outlet, chanel handbags, burberry outlet online, coach purses, christian louboutin, michael kors outlet, tiffany and co jewelry, michael kors outlet store, coach outlet, christian louboutin shoes, nike outlet, louis vuitton handbags

oakleyses said...

nike free, nike roshe, timberland, ralph lauren pas cher, longchamp pas cher, north face, michael kors canada, chaussure louboutin, nike blazer pas cher, ray ban uk, hermes pas cher, sac michael kors, louis vuitton, oakley pas cher, louis vuitton pas cher, true religion outlet, scarpe hogan, barbour, nike air max, true religion jeans, north face pas cher, air max pas cher, louis vuitton uk, sac louis vuitton, lacoste pas cher, abercrombie and fitch, nike roshe run, burberry pas cher, nike air force, converse pas cher, new balance pas cher, vans pas cher, hollister, nike free pas cher, sac vanessa bruno, mulberry uk, michael kors uk, lululemon, longchamp, ray ban pas cher, ralph lauren, air max, air jordan, guess pas cher, nike air max, tn pas cher, hollister

oakleyses said...

nfl jerseys, herve leger, canada goose outlet, p90x workout, jimmy choo shoes, giuseppe zanotti, bottega veneta, ugg, celine handbags, reebok shoes, insanity workout, uggs on sale, nike huarache, wedding dresses, soccer shoes, babyliss, canada goose, ferragamo shoes, asics shoes, ugg boots clearance, replica watches, uggs outlet, uggs outlet, mont blanc pens, lululemon outlet, birkin bag, ugg boots, nike roshe, hollister, canada goose outlet, longchamp, mac cosmetics, north face jackets, vans outlet, mcm handbags, north face jackets, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers, ugg outlet, ghd, abercrombie and fitch, canada goose outlet, instyler ionic styler, valentino shoes, beats headphones, marc jacobs outlet, new balance outlet, ugg soldes

oakleyses said...

canada goose, hollister clothing, uggs canada, toms outlet, juicy couture outlet, juicy couture outlet, montre femme, pandora jewelry, louboutin, nike air max, pandora charms, supra shoes, moncler outlet, thomas sabo uk, ray ban, converse, lancel, gucci, replica watches, baseball bats, moncler, ugg, swarovski jewelry, timberland shoes, canada goose, links of london uk, louis vuitton canada, canada goose pas cher, moncler outlet, converse shoes, parajumpers outlet, moncler, air max, hollister, ralph lauren, hollister canada, karen millen, iphone 6 case, wedding dress, vans, moncler, canada goose, swarovski uk, pandora uk, moncler, moncler, oakley, coach outlet

cai huanglin said...

caihuanglin20150422
beats solo
michael kors outlet online
coach outlet
coach outlet
ray ban outlet
abercrombie and fitch new york
black timberland boots
celine outlet
louis vuitton outlet
coach outlet stores
gucci uk
hollister kids
ray ban sunglasses
jordan 4s
christian louboutin shoes
michael kors outlet online sale
ghd hair strighteners
coach factory outlet
kids lebron james shoes
ray ban sunglasses uk
jordan 11
michael kors outlet online
michael kors outlet online
tory burch sale
kate spade outlet
christian louboutin sale
michael kors uk
abercrombie
abercrombie
michael kors outlet
ray ban sunglasses
christian louboutin
jordan 11 infrared low
coach outlet
tory burch outlet
hollister
pandora charms
coach outlet online
abercrombie
hollister

Hua Cai said...

lebron shoes
michael kors outlet
adidas shoes
cheap mlb jerseys
ray ban sunglasses
fitflop shoes
prada handbags
michael kors handbags
ray ban sunglasses
tiffany jewelry
tiffany and co
adidas wings
kate spade outlet
louis vuitton uk
lacoste shirts
beats studio
michael kors outlet
burberry factory outlet
kate spade uk
coach factory outlet
beats solo
air jordan 5
nba jerseys
true religion jeans
ray ban aviators
chanel handbags
insanity
new balance shoes
links of london
kate spade handbags
coach outlet
louis vuitton handbags
ralph lauren outlet
michael kors handbags
herve leger dresses
michael kors outlet online
air force 1 shoes
chanel handbags
puma shoes
michael kors factory outlet
2015422caihuali

Wei Chen said...

the north face clearance
cartier love bracelet
hermes sale
manchester united jersey
aaron rodgers jersey,clay matthews jersey,cheap reggie white jersey,matt flynn jersey,jamari lattimore jersey,randall cobb jersey
dolphins jerseys
kyle wilber jersey,jeremy mincey jersey,jeff heath jersey,dez bryant jersey,dan bailey jersey,rolando mcclain jersey,george selvie jersey,larry allen jersey,uche nwaneri jersey,roger staubach jersey,gavin escobar jersey
robert griffin jersey,joe theismann jersey,andre roberts jersey,sonny jurgensen jersey,art monk jersey,bashaud breeland jersey,barry cofield jersey,perry riley jersey,e.j. biggers jersey,duke ihenacho jersey,josh morgan jersey
tim duncan jersey
knicks jersey
oakley sunglasses wholesale
cowboys jerseys
nike air max
coach outlet store
denver broncos jerseys
air max 2014
arthur jones jersey,deonte thompson jersey,courtney upshaw jersey,timmy jernigan jersey,jeromy miles jersey,haloti ngata jersey,joe flacco jersey,steve smith sr jersey
cheap nba jerseys
oklahoma city thunder jerseys
barcelona football shirts
nike free
nike free uk
nba jerseys
jets jersey
stephen curry jersey
oakland raiders jerseys
heat jersey
spurs jersey
north face jackets
nike air max,air max uk,air max 90,nike air max 90,air max shoes
wei20150627

Lin Shijun said...

shijun 6.30
lebron 12
christian louboutin sale
ray-ban sunglasses
fitflops outlet
coach outlet store online
fitflops
christian louboutin outlet
true religion outlet
louis vuitton outlet
burberry handbags
coco chanel
michael kors outlet
timberland outlet
soccer cleats
coach outlet
chanel bags
ray ban wayfarer
abercrombie & fitch
louis vuitton
cheap oakleys
michael kors outlet online
mulberry uk
coach factory outlet online
longchamp handbags
pandora bracelets
cheap toms
jordan 11s
cheap jerseys wholesale
michael kors outlet online sale
cheap oakley sunglasses
true religion sale
cheap oakleys
christian louboutin shoes
true religion sale
toms canada
michael kors uk
mulberry bags
louis vuitton purses
jordan 11s
louis vuitton handbags uk

Jianxiang Huang said...

coach outlet
toms outlet
toms shoes
toms shoes outlet online
christian louboutin outlet
christian louboutin sale
christian louboutin shoes
tory burch outlet
tory burch shoes
tory burch outlet online
supra shoes
supra footwear
supra sneakers

chenyingying9539 9539 said...


louis vuitton
michael kors
cheap lebron james shoes
cheap ray bans
tory burch handbags
louis vuitton uk outlet
polo ralph lauren
insanity workout
michael kors outlet
soccer jerseys
michael kors outlet
louis vuitton outlet
michael kors uk
new jordans
ray ban uk
running warehouse
louis vuitton outlet
jordan 3
louis vuitton handbags
chanel handbags
ray ban eyeglasses
dior outlet
jordans 9
fitflops outlet
coach outlet
jordan 6 retro
coach outlet store online
michael kors outlet
lebron 11
michael kors handbags
2015-7-23chenyingying9539

Gege Dai said...


15.07.25fangyanting
ray ban sunglasses
oakley sunglasses outlet
ray ban outlet
kate spade handbags
michael kors
oakley sunglasses outlet
ed hardy clothing outlet
longchamp outlet online
sac louis vuitton
soccer jerseys for sale
cheap snabacks
chanel handbags
oakley sunglasses wholesale
burberry outlet online
toms shoes sale
michael kors uk
louis vuitton borse
chanel online shop
ray ban glasses
replica watches for sale
coach outlet online
air jordan uk
kate spade new york
true religion outlet
michael kors bags
michael kors outlet
retro jordans
hollister kids
michael kors outlet online
louboutin femme
jorda femme pas cher
abercrombie & fitch
longchamp pliage pas cher
abercrombie and fitch
coach factory outlet

Qing Cai said...

abercrombie and fitch
snapback hats
rolex watches uk
ugg boots, http://www.cheapuggboots.net.co
gucci handbags
chanel outlet
air jordan 11
links of london uk
insanity
moncler coats
lacoste shirts
coach outlet
kate spade outlet
true religion outlet
air jordan 13
cheap jordans
thomas sabo
coach outlet online
dallas cowboys jersey
mac cosmetics
kobe 9
babyliss
tory burch outlet
kate spade uk
boston celtics jersey
san francisco 49ers jerseys
north face outlet
adidas shoes
vibram fivefingers
vans shoes
cai2015813

Jianxiang Huang said...

0817
nick foles jersey,eagles elite jersey
tory burch shoes
hermes birkin
coach outlet online
tommy hilfiger outlet
nike roshe run
nike air max uk
yoga pants, http://www.yogapants.us.com
air jordan shoes
toms shoes outlet online
cheap oakley sunglasses
peter konz jersey,paul worrilow jersey,prince shembo jersey
nike roshe
bobby orr blackhawks jersey,jeremy roenick authentic jersey,jonathan toews blackhawks jersey,stan mikita blackhawks jersey,corey crawford blackhawks jersey,michael jordan jersey,michal handzus jersey,peter regin jersey
nike outlet
jordan shoes, http://www.jordan-shoes.us.com
chelsea jersey
tory burch shoes
north face outlet
chiefs jersey
coach outlet online
bears jerseys
michael kors outlet, http://www.michaelkors-outlets.us.com
rolex watches
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
burberry outlet
vans sneakers
ugg boots, http://www.uggsoutlet.us.org
the north face
michael kors outlet
gucci outlet
coach outlet
true religion canada, http://www.truereligionjeanscanada.com
oakley sunglasses wholesale

Xianjun Ranqin said...

qihang0918,lebron james shoes
nike air max 90
toms shoes
ray ban outlet
ugg sale
kevin durant shoes
nike roshe run women
nike tn
ray ban sunglasses
ugg boots clearance
tod's shoes
prada
nike huarache
ugg outlet
cheap uggs
louboutin
ray-ban sunglasses
adidas superstars
fitflops sale clearance
christian louboutin outlet
hollister co
kate spade uk
ghd
uggs boots on sale
toms wedges
basketball shoes
adidas superstar
canada goose outlet
ugg boots
kate spade outlet
mcm handbags
hollister uk
barbour jackets
mcm outlet
air force 1
abercrombie and fitch
barbour uk
ed hardy clothing
nike huarache trainers
q

Wenhao Guo said...

cyber monday 2015
cheap ray ban sunglasses
discount ugg boots
wellensteyn jackets
ugg boots
cyber monday deals
black friday deals
belstaff jackets
ugg boots
snow boots
parajumpers coats
canada goose jackets
black friday 2015
ugg australia
cheap ugg boots
canada goose jackets
barbour coats
ugg sale
ugg outlet
nobis outlet
michael kors factory outlet
winter jackets
canada goose outlet
ray ban sunglasses
canada goose jackets
woolrich outlet
winter coats
ugg outlet
barbour coats
canada goose jackets
canada goose outlet
moncler jackets
moncler outlet
ugg outlet
achang1024

风骚达哥 said...

20160331 junda
converse trainers
nike cortez
adidas shoes uk
toms outlet
michael kors outlet
nike tn
coach outlet
true religion outlet
coach factory outlet
burberry outlet
puma shoes
polo outlet
coach factory outlet
abercrombie and fitch
hollister
ecco shoes
canada goose jacket
valentino shoes on sale
fitflops
ray ban sunglasses
omega watches
michael kors outlet online
ralph lauren pas cher
cartier watches
fitflop uk
toms shoes
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
running shoes
christian louboutin uk
fitflops sale clearance
coach purses
christian louboutin outlet
louis vuitton borse
ture religion outlet
coach outlet online
skechers shoes
new balance outlet
michael kors handbags
ralph lauren outlet

chenlili said...

nfl jerseys wholesale
adidas nmd
louis vuitton outlet
canada goose jackets
ray ban sunglasses
kobe 11
ralph lauren clearance
coach factory outlet online
louis vuitton outlet online
kate spade outlet
rolex watches
lebron 13 shoes
coach outlet clearance
the north face
michael kors outlet
ray ban sunglasses outlet
michael kors handbags
michael kors outlet online sale
coach outlet
replica rolex watches
polo ralph lauren
canada goose sale
adidas yeezy
ugg boots uk
nike roshe run
ralph lauren
michael kors outlet
true religion outlet online
louis vuitton outlet
the north face outlet
christian louboutin wedding shoes
louis vuitton
kate spade outlet
coach outlet online
coach outlet store online clearances
ghd flat iron
tommy hilfiger outlet
chenlili20160906

LCc 03 said...

nike huaraches
adidas neo online shop
toms outlet store
nike zoom kobe
chrome hearts online
oakley sunglasses
michael kors outlet online
cheap mlb jerseys
ralph lauren polo shirts
skechers outlet

Unknown said...

moncler outlet
toms outlet
pandora jewelry
jordan shoes
cheap jordan shoes
nike trainers uk
boston celtics
arizona cardinals jerseys
ralph lauren outlet online
coach outlet

Gege Dai said...

michael kors outlet
coach outlet online
louis vuitton outlet online
ferragamo shoes
tiffany jewelry
nike free run
coach outlet online coach factory outlet
michael kors outlet online
puma outlet
coach factory outlet
20170208lck

LCc 03 said...

michael kors
yeezy shoes
james harden shoes
adidas tubular
cheap jordans
longchamp bags
cheap air jordans
chrome hearts online
hermes belt
cheap real jordans

Unknown said...

ugg outlet
ralph lauren outlet
ralph lauren
longchamp
michael kors uk
coach outlet
moncler outlet
lions jerseys
chaussure louboutin
michael kors handbags outlet

liyunyun liyunyun said...

adidas superstar shoes
adidas nmd runner
nike zoom
air jordan
louboutin shoes
yeezy boost 350
authentic jordans
nike huarache
michael kors outlet online
adidas online shop
502

alice asd said...

fitflops sale clearance
los angeles lakers jerseys
colts jerseys
polo ralph lauren
ugg outlet
philadelphia eagles jerseys
coach outlet
ugg outlet
new york jets jerseys
michael kors outlet online