Friday, April 22, 2016

PENGARAH SPRM NEGERI P.PINANG MENGAKU ADA "HUBUNGAN RASMI" DENGAN LIM GUAN ENG! DATO' M.SAMARAJOO PERLU BERCUTI SEHINGGA KES LIM GUAN ENG SELESAI DISIASAT
- Menghormati inisiatif PBA dan beri penghargaan bersama Pengerusinya "yang ‪disiasat‬" lebih penting dari persepsi buruk rakyat mengenai siasatan kes rasuah Lim Guan Eng sekarang.


“Janganlah dipolitikkan. SPRM mencegah rasuah, itulah kerja kami.

“Program ini telah diaturkan sudah lama dahulu sebelum isu siasatan ketua memteri itu berbangkit,” beliau dipetik sebagai berkata.

Mustafar dilaporkan berkata beliau hadir mewakili ketua pesuruhjaya SPRM. - Malaysiakini
      Nota: Menurut Dato M Samarajoo Pengarah SPRM Pulau Pinang memang Mustafar 
                   dijemput kerana ia program pencegahan (Bukan wakil KP)Jangan politikkan? Apa jadi dengan Mustafar?Sebagai mantan pengarah penyiasatan SPRM adalah tidak wajar beliau tidak dapat membaca persepsi rakyat!
Debat Netizen dalam media sosial menarik perhatian apabila ada netizen mempersoalkan Dato M Samarajoo Pengarah SPRM Pulau Pinang mempertahankan kewajaran kehadiran Lim Guan Eng di Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat PBA Holding Berhad 18 April 2016 yang dihadiri Datuk Mustafar Ali Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM. Selanjutnya ke Facebook page Wa Sengat Lu 

Sangat mengejutkan jawapan yang diterima daripada Pengarah SPRM Negeri mengapa beliau mempertahankan Lim Guan Eng. Dan netizen kelihatannya menyekolahkan Pengarah SPRM Pulau Pinang itu.


Admin seperti orang lain juga bertanya beberapa perkara;

1) Kalau SPRM telah tahu program sejak 2015 malah program ini inisiatif daripada Pihak Bekalan Air Pulau Pinang (PBA). Segala urusan jemputan dibuat oleh tuan rumah iaitu PBA. Ketua Menteri hadir sebagai Pengerusi PBA bagi menyaksikan Majlis Menandatangan Ikrar Integriti Korporat atau CIP (Corporate Integrity Pledge). Tidakkah itu menunjukkan SPRM Negeri sedang mengikut telunjuk sebuah syarikat milik kerajaan negeri yang jelas terang-terang dipengerusikan dan menerima ‪#‎arahan‬ 100% dari Lim Guan Eng sebagai CM? Pendek kata SPRM bawah Dato' Samarajoo mengikut arahan Lim Guan Eng Ketua Menteri yang sedang disiasat! setuju? atau kebetulan? tidak mungkin Pengarah SPRM Negeri tiada kuasa menolak dari guna alasan rasmi atau kasihan pada PBA.

2) Apakah Ikrar Integriti Korporat ini amat penting bagi PBA yang jelas dibawah arahan Lim Guan Eng berbanding persepsi buruk rakyat mengenai kes Lim Guan Eng yang tertangguh sebulan dengan janji manis SPRM memanggil Lim Guan Eng " Next Week" dan kini tiba - tiba duduk bersama dalam VIP room bergelak ketawa mesra dan sepentas bersama SPRM? " Orang disiasat bersama Penyiasat".

3) Tidak mungkin SPRM Negeri tidak menasihati PBA sekalipun Lim Guan Eng Pengerusi tetapi dinasihatkan beliau tidak hadir dalam majlis dahulu. Atau menasihati jika boleh menangguh pada 2015 mengapa April tidak 2016 boleh tangguh sehingga kes Lim Guan Eng selesai. Adalah dikhuatiri Lim Guan Eng selaku Pengerusi PBA yang meminta PBA teruskan dan beliau hadir untuk beri persepsi antara SPRM dan Lim Guan Eng!.

4) Mengapa Pengarah SPRM Pulau Pinang perlu bersimpati dengan pengurusan dan staf PBA yang telah bertungkus-lumus membuat persediaan bagi menjayakan majlis ini tetapi dinafikan penghargaan pada inisiatif mereka? Tidak timbul tidak beri penghargaan sekiranya syarat -syarat program dipenuhi iaitu sama ada penangguhan tarikh atau kehadiran Lim Guan Eng walaupun dia Pengerusi PBA tetapi beliau boleh diwakili. Isunya mengapa pengarah SPRM bersetuju tanpa menasihati semua pihak termasuk penganjur!

5) Bagaimana SPRM mengaku profesional dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab jika perkara sekecil jemputan dan pengurusan persepsi apatah lagi protokol siasatan antara orang yang disiasat, dituduh dengan agensi seperti SPRM! Tanya mana-mana peguam dan penasihat undang-undang apa jawapan mereka. Tidakkah Pengarah SPRM Negeri ini terfikir atau pihak atasan SPRM Pusat setidaknya nasihat Bahagian Operasi SPRM mengenai kes. Terhantuk baru tengadah. Rosak imej SPRM.

6) Dato Samarajo mengaku sebagai Ketua Jabatan di Negeri Pulau Pinang hanya mempunyai hubungan dalam urusan rasmi sahaja. Dia tidak bersetuju dengan istilah 'Berkawan' kerana anggap satu ungkapan yg membawa maksud yg boleh mempertikaikan status kebebasan SPRM. Tidak berkawan sekalipun merujuk kepada gambar 1000 tafsiran dan andaian. Pengarah SPRM Penang tiada instinct atau setidaknya dia ada pandangan awam tentang kes Lim Guan Eng? bukan semata kasihan pada PBA atau hubungan urusan rasmi atas kertas! PBA sebagai GLC Negeri, Pengerusi adalah Ketua Menteri... Ketua Menteri adalah Lim Guan Eng yang sedang disiasat. Masih mahu dilihat sebagai urusan rasmi?

SEMASA SEMINAR ANTI RASUAH ANTARABANGSA DI KL, PM TIDAK HADIR MEMANDANGKAN KETIKA ITU SPRM MASIH MENYIASAT DERMA RM2,6B ITU. JIKA PM HADIR TENTU BANYAK PERSEPSI BURUK KETIKA ITU.

7) Apa persepsi kita dapat jika pada tahun lalu YAB PM Najib yang disiasat kerana dana derma RM2.6bilion hadir dalam Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa (IACC) atas dirinya rasmi Sebagai Perdana Menteri? Tentu tidak manis bukan sebagaimana kes Lim Guan Eng ini. Berbeza sekarang apabila nama PM Najib dibersihkan apabila ia disahkan SPRM, Peguam Negara dan PAC!. 
Lim Gua Eng? panggil pun belum!

Teringat dengan kes pembelian rumah Dato' Seri Mohd Khid Toyo bekas MB Selangor yang dituduh membeli banglo dan tanah di bawah harga pasaran! Akhirnya beliau didakwa dibawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan "mendapat sesuatu barangan dengan balasan tidak mencukupi dari seseorang yang mempunyai hubungan rasmi".

Kita harap fakta kes "hubungan rasmi" atau "hubungan urusan rasmi" yang pernah berlaku antara Lim Guan Eng dengan Ms Phang Li Koon dan pemilik syarikat KLIDC yang telah diadukan kepada Pengarah SPRM Negeri sejak beberapa tahun lalu jangan pula tidak diambil kira dalam laporan negeri ke ibu pejabat SPRM.

Berhati-hati menggunakan ayat hubungan urusan rasmi, hubungan rasmi atau "kawan" takut-takut makan diri. Tengok keadaan dan cara berurusan. Kalau dah tahu Pengerusi sesebuah GLC berkuasa mengarah GLC kemudian kata pula GLC itu yang menentukan semua dalam majlis ia mengundang persepsi buruk apatah lagi pengerusi yang disiasat itu adalah "Lim Guan Eng" duduk di atas pentas sama. Ia "Conflict of interest Investagation" yang sukar disangkal.


by Captain M
Sumber: Page Captain M

Tuesday, April 19, 2016

SPRM BERSEKONGKOL DENGAN LIM GUAN ENG DALAM "CONFLICT OF INTEREST INVESTIGATION" ? LIM GUAN ENG BAKAL DIBEBASKAN?
Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia tidak bergigi dan tidak berguna jika mereka tidak boleh memperolehi informasi...lupakanlah sahaja mengenai membanteras rasuah. Sebaliknya kita menghalalkan sahaja rasuah - Tun M Che Det 14 April 2016. Apa yang SPRM dan Lim Guan Eng lakukan luar biasa. JIKA program telah ditentuak  lebih awal sekalipun SPRM harus melihat sensitiviti rakyat. Ini jelas terang-terang antara tertuduh dan juga penyiasat dalam satu program. Apa persepsi yang SPRM hendak cipta?
1) Ketika Isu Pegawai SPRM mendedahkan info rahsia (maklumat terperingkat) IMDB kepada pihak luar dan ramai pegawai kanan SPRM ditahan tidak ramai yang percaya. Ketika pegawai-pegawai SPRM yang terlibat dengan pembangkang, kerajaan juga yang dikecam kuat sehingga Datuk Bahri Pengarah Operasi yang dipindahkan ke JPM serta merta dikembalikan ke SPRM. 


Pegawai SPRM rasuah!

2. Tiada siapa Percaya SPRM khianat dan lakukan rasuah. Sebab manusia mereka tidak boleh lari melakukan kesalahan. Ketika masterdedah mendedahkan gambar dan isu yang diperolehi secara dalaman oleh pegawai SPRM sendiri dikaitkan dengan Lim Guan Eng dan Kes dana RM100 juta KBS kurang 24 jam SPRM membuat penafian. Semua media utama menyiarkannya, lebih 30 media online turut sama membantu belum dikira "share" FB dan media sosial lain. Cukup menceritakan SPRM juga ada Rasuah. SPRM mengaku ada rasuah pegawainya! Tidak mengapa kita faham semua kaedah yang SPRM gunakan. Kes pegawai SPRM yang dirahsiakan umum pada 7 April lalu akhirnya meletup seperti bom nuklear sehingga memaksa SPRM mendakwa pegawainya dalam pertuduhan pilihan bukan Akta SPRM 2009 tetapi Panel Code. Penjara 3 bulan dan denda RM 3000. Asalkan tutup malu. Cepatnya SPRM bertindak! untuk selamatkan Jerung besar SPRM. Rela dipanggil Kenny Kawtim!

3. Kita pun dah jangka itu akan dilakukan oleh SPRM. Apa yang penting dari ramai yang percaya SPRM tidak rasuah kini ramai yang percaya pegawai SPRM lebih rasuah dari yang lain. Netizen juga percaya bahawa SPRM akan "double standard", memilih-milih dan akan menyelamatkan pegawainya yang rasuah dengan pertuduhan biasa. 


4. Masterdedah juga telah mendedahkan polemik masalah dalaman SPRM yang kronik. Team Abu Kassim dan Team Shukri Abdull TKP SPRM. Bahagian Operasi yang dipenuhi dengan langau-langau pembangkang yang bias dalam kes, membocorkan kes IMDB dan bersikap mendahului ketua serta Peguam Negara. Malah permohonan cuti Shukri Abdull untuk bersara awal tetapi dipujuk oleh Abu Kassim untuk meneruskan khidmat. Masalah penyelewengan "claim" oleh pegawai SPRM yang berleluasa dan Kes sengaja melengah-lengahkan siasatan Banglo Murah Lim Guan Eng dan kes KLIDC. 

5. Allah Maha Besar. Allah tunjukkan kesilapan SPRM demi kesilapan. Betapa SPRM menyembunyikan kesilapan dan salahlaku pegawai kanannya yang tidak jujur melaksanakan tugas. Tidak mungkin SPRM bodoh untuk tidak tahu apa itu Conflict of Interest Investigation Protokol Lim Guan Eng atau Percanggahan Kepentingan Protokol Siasatan! Walau apapun alasannya seperti program yang telah diatur lama

6. Dalam SPRM membuka siasatan kes Lim Guan Eng sejak kenyataan medianya 18 Mac hingga episod akan panggil Lim Guan Eng "Minggu Depan" bermula 26 Mac selepas itu hinggalah April asyik "minggu depan" sahajalah kenyataan SPRM. Sehinggalah hari ini tanda-tanda dipanggil belum ada. Ini kesilapan SPRM paling besar. Kenapa? kita teruskan perbincangan. 
7. Ketika Debat TV3 Lim Guan Eng Vs Rahman Dahlan hendak dilakukan pada 19 April 2016, Pada 16 April Tan Sri Khalid Ketua Polis Negara mengambil saranan Datuk Azam Baki Pengarah Siasatan SPRM untuk membatalkan debat atas alasan elak ganggu siasatan Prejudis terhadap saksi dan kes! 

8. 17 April 2016 SPRM membuat kenyataan media yang paling ganjil dalam dunia apabila MENASIHATKAN SEMUA PIHAK “TUTUP MULUT” BERHUBUNG ISU SKANDAL BANGLO GUAN ENG. SPRM berkata ini adalah kerana kenyataan-kenyataan itu boleh mengelirukan orang ramai kerana proses siasatan masih berjalan. Semasa kes IMDB, siasatan SRC International dan dana Derma RM2.6B tidak pula SPRM mengeluarkan kenyataan media seperti ini malah Datuk Bahri Pengarah Operasi Khas SPRM mengeluarkan kenyataan paling tidak beretika membelakangi Peguam Negara iaitu memohon rayuan kes derma RM2.6B walaupun kes itu ditutup! Sehinga ke hari ini tiada pula Datuk Bahri diambil tindakan malah kekal di SPRM menunggu masa dan peluang. Pada tarikh yang sama malamnya Datuk Mustafar Ali Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM yang dikatakan bakal pengganti Abu Kassim membuat kenyataan akan memanggil Lim Guan Eng berhubung isu banglo. Ia memberi sedikit harapan. 

Sehingga begitu sekali ulasan wartawan!. Sebak. Bolehkah orang yang disiasat dan penyiasat bergembira begini?

9. Namun sangat mengejutkan pada keesokkan harinya 18 April 2016 Datuk Mustafar Ali TKP SPRM hadir dan menerima cenderahati pada program Majlis Menandatangani Ikrar Intergriti Korporat SPRM bersama PBA Holdings Berhad. Dalam begitu payah mencari tarikh Lim Guan Eng sehingga 30 hari tiba-tiba pada 18 April SPRM Ibu Pejabat dan SPRM P.Pinang di bawah Datuk M Samarajoo dapat menemukan Lim Guan Eng dalam satu Majlis. Malah bersembang gelak ketawa. Mengapa SPRM tidak memikirkan sensitiviti rakyat sehingga kes ini diselesaikan setidaknya Lim Guan Eng di panggil. Apa tujuan Lim Guan Eng dan juga SPRM Pulau Pinang? 


KEGILAAN APA YANG DICIPTA OLEH SPRM INI? SAMA ADA SPRM MEMERANGKAP LIM GUAN ENG ATAU LIM GUAN ENG YANG MEMERANGKAP SPRM? INI GAMBARAN PERSEPSI BURUK. BAYANGKAN KALAU PDRM ATAU SESIAPA JUGA YANG DIKAITKAN DENGAN KES BEGINI
APA YANG AKAN BERLAKU? 

Conflict of Interest Investigation Protokol Lim Guan Eng

10. Tidak mungkin SPRM tidak mengetahui hal Kepentingan Protokol siasatan? selama ini Netizen syak mengapa SPRM belum memanggil Lim Guan Eng? Apakah kerana Datuk M Samarajoo adalah kawan baik Lim Guan Eng? Apakah Kes kepungan pegawai SPRM dibawah Datuk M Samarajoo terhadap 5 pegawai polis jam 3.30 pagi pada baru ini adalah untuk menutup malu kes Pegawai SPRM Kenny Chua yang dikaitkan dengan laporan PDRM sehingga tertangkap dan SPRM dimalukan? Apakah kes kepungan SPRM untuk melengahkan siasatan pada Lim Guan Eng?

11. Adalah sesuatu yang sangat memalukan buat SPRM Percanggahan Kepentingan Protokol Siasatan Lim Guan Eng dilanggar. SPRM meminta semua pihak tutup mulut pada 17 April tetapi 18 April bersama dalam Majlis PBA Holding yang dihadiri Ketua Menteri Lim Guan Eng. Sangat sarkastik. 

12. Rakyat boleh memahami apabila PDRM dan SPRM mengingatkan pihak yang mengeluarkan fakta kes Lim Guan Eng agar menghentikan membuat penyataan awam bagi mengelakkan kes itu menjadi subjudis dan prejudis. Pihak-pihak yang terlibat dalam sesuatu siasatan tidak harus dilihat atau terlibat bersama dalam apa jua aktiviti walaupun ianya program kerajaan. SPRM telah terlibat dalam satu program dengan Lim Guan Eng yang juga subjek satu siasatan kes yang dilaporkan membabitkan beliau. Apa yang sebenarnya berlaku? Mengapa SPRM tidam menolak dengan segala cara? SPRM tidak tahu Lim Guan Eng hadir? Atau Lim Guan Eng sedang merancang memusnahkan kredibiliti SPRM untuk menunjukkan beliau bersama SPRM. Kemana Dato' Sri Shukri Abdull TKP Operasi yang sepatutnya hadir dalam program bukan TKP Pencegahan!

13. Abu Kassim dan Shukri Abdull sedang membunuh kredibiliti dan nama Mustafar Ali sebagai pengganti? Tidak mungkin Mustafar tidak berfikir sejauh itu? Jawapan Mustafar kerana dia wakil Ketua Pesuruhjaya dan program telah dirancang lebih awal sangat longgar dalam keadaan kes penuh persepsi.


APA UNTUNGNYA DAP BOLEH KATA BEGINI KEPADA SPRM? IA HANYA MEMBURUKKAN KEADAAN BUKAN MEMBUKA RUANG PENYIASATAN 
YANG BAIK! 

14. Tindakan ini telah mengundang pelbagai spekulasi dan telah mencemar nama baik SPRM. Tindakan ini juga telah bercanggah dengan kepentingan protokol siasatan. Dan apa yang masterdedah dedahkan mengenai hal SPRM adalah benar dari dalam SPRM. Soal terima atau tidak terpulang kepada anda! Bukalah mata dan hati betapa SPRM bukan seperti dulu dan ia perlu dipulih serta distruktur semula. Buang parasit-parasit yang merosakkan SPRM.

15. Katalah selepas ini Lim Guan Eng dipanggil oleh SPRM apakah pertemuan sebelum ini dikira sebagai pertemuan Kawtim? Dan pertemuan siasatan juga pertemuan kawtim? Katalah Lim Guan diisytihar tiada kes oleh SPRM tidakkah itu pra pertemuan Lim Guan Eng dengan SPRM beri persepsi buruk. 

16. Jelas SPRM sudah kehilangan Kelayakan untuk menyiasat kes Lim Guan Eng kerana telah mencabul protokol siasatan dan telah mengugat integriti agensi tersebut. Apa lagi kita harap dari SPRM jika setahap ini kesilapan SPRM. 

SEKALI LAGI BILAKAH? SUDAH LEBIH 30 HARI. KES LAIN SANGAT CEPAT

Konklusi Kenny Kawtim

17. Yang pasti Kes Kenny Chua yang blog masterdedah "dedahkan" telah membuka pekung dan daging busuk dari SPRM. Satu persatu kelompangan serta kesilapan SPRM muncul. Inilah akibat sikap para pegawainya yang memfitnah Perdana Menteri dan kini mereka rasalah bala yang mereka terima!
Berkongsi tulisan portal mynation.news


Menurut seorang pegawai risikan SPRM yang enggan namanya disiarkan, slogan baharu dilancarkan itu selaras dengan komitmen serta usaha tegas agensi itu menguatkuasakan Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.
 
Kenyataan itu turut disokong Kenny Kawtim yang baharu sahaja menerima tuduhan alternatif lebih ringan biarpun kesalahan meminta sogokan sepatutnya berdepan hukuman penjara dan denda lebih berat. 
“Mungkin tuduhan alternatif ini diberikan disebabkan gelaran yang diberikan kepada saya,” katanya sambil tersengih sebagaimana diberitahu rakannya yang melawat Kenny di penjara.
[ BANGGA ]

#PDRM masih terbaik berbanding SPRM

Sunday, April 17, 2016

PUNAH HARAPAN LIM GUAN ENG. SHUKRI ABDULL TIMBALAN KETUA PESURUHJAYA SPRM MOHON BERSARA AWAL SELEPAS DIMALUKAN KERANA KES RASUAH PEGAWAI SPRM

SPRM Malu Besar! 
1. Akhirnya Selepas tekanan demi tekanan bermula dari penyiasatan Pegawainya Datuk Bahri Mohd Zin Pengarah Bahagian Operasi Khas dan beberapa pegawai SPRM yang terlibat dengan kes kebocoran maklumat IMDB, Kes Lim Guan Eng yang dilengahkan, Kes KBS 100 juta dan penangkapan Kenny Chua pegawai penyiasat SPRM yang dipenjara 3 bulan, Dato' Sri Shukri akur dan malu serta membuat pilihan awal bersara. Kekecewaannya kepada kes IMDB nampaknya menambahkan lagi punca persaraannya.


Sama ada Shukri serius bercuti atau satu bentuk tekanan kepada Abu Kassim

Shukri dikatakan telah mengambil cuti. Hanya Abu Kassim nampak tiada pilihan dan meminta Shukri meneruskan tugasan. Dikatakan para pegawai SPRM segala tuntukan claim terlalu banyak penyelewengan yang dirahsiakan. Jabatan Audit harus memeriksa perbelanjaan pengurusan SPRM. Apakah ini juga memeningkan kepada Shukri Abdull yang bertanggungjawab kepada pegawai-pegawai SPRM bahagian OPERASI yang melakukan penyelewengan dana.
" He will strike back when he is out from here."

2. Menurut sumber dalaman SPRM, Shukri Abdull telah mengambil cuti Februari lalu. Bagaimanapun Tan Sri Dr. Abu Kassim bin Mohamed Ketua Pesuruhjaya SPRM mahu Shukri menghabiskan tempohnya sebelum bersara wajib. Dalam keadaan kepanasan di SPRM Shukri Abdull bertegas meneruskan cuti untuk bersara awal. 


Perang Abu Kassim - Datuk Bahri - Dato Sri Shukri

penyebaran memo dalaman SPRM dan juga whataps dalaman membuktikan polemik krisis di SPRM. Benarkah usaha melagakan? Atau sebenarnya pendedahan sebelum ini iaitu ugutan kepada kepada Abu Kassim?

3. Kisah masalah dalaman SPRM bukanlah rahsia. Isu pemindahan pegawai sebelum ini telah mengundang perang mulut antara nombor 1 dan Nombor 2 SPRM. Malah serangan tidak berpuas hati Shukri kepada kerajaan.4. Kenyataan Pengarah Bahagian Operasi Khas SPRM, Datuk Bahri Mohd Zin sebelum ini bahawa agensi itu mungkin akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan Peguam Negara, Tan Sri Mohammed Apandi Ali yang telah melepaskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak daripada tuduhan kesalahan berhubung sumbangan dana RM2.6 bilion dan pinjaman RM4 bilion kerajaan kepada SRC International turut mengundang polemik bahawa Datuk Bahri mendahului kuasa Peguam Negara dan Ketua Pesuruhjaya SPRM.

Lantang kemudian U-Turn

5. Memo dan arahan dalaman tersebar dalam media massa. Begitu juga whataps pegawai SPRM. Sehingga memaksa Tan Sri Abu Kassim Mohamed membuat kenyataan penafian dan tindakan tegas kepada pegawainya serta mengarahkan semua kenyataan media tanpa melalui Bahagian Komunikasi Strategik SPRM atau selepas mendapat kelulusan daripadanya adalah tidak dibenarkan. Kisah perbalahan antara pegawai atasan SPRM didedahkan dalam media sosial seperti blog dan Facebook

6. Keputusan Shukri Abdull memilih bersara awal bukanlah sesuatu yang menghairankan. Desas desus Shukri bakal calon PAS Parlimen Pendang pada PRU13 tersebar meluas. Dan kini jika beliau bersara awal. Apakah Shukri Abdull akan kembali menyerang dari luar selepas bersara? Apakah dokumen-dokumen rahsia sebelum ini bakal terkeluar? Sama-sama kita lihat apakah benar "He will strike back when he is out from here."

Abu Kassim Diugut?

7. Kisah berani Abu Kassim untuk menyiasat pegawai yang membocorkan maklumat dan mendahuluinya menjadi polemik keraguan selepas pusingan 360 darjah mempertahankan pegawainya. Abu Kassim dilihat takut dengan ugutan Shukri dan Bahri sehingga sanggup memajak jawatannya dengan menyatakan beliau rela bersara daripada mengambil tindakan ke atas pegawainya walaupun sumber memberitahu skandal yang berlaku di SPRM bukan satu rekaan dan bukti yang wujud ‘very clear’ untuk membuktikan perlakuan yang didakwa tersebut benar berlaku

Terus berubah! Apa yang mereka sembunyikan? 

8. Dengan demikian keputusan Abu Kassim untuk memujuk Shukri Abdull tentu ada kaitan tentang rahsia-rahsia SPRM termasuk kes-kes SPRM yang tertunggak. Pendedahan Raja Petra Kamaruddin dalam blognya dan beberapa pihak dalam media sosial  telah mendedahkan masalah dalaman SPRM kepada umum. Rakyat mengadili SPRM. Integriti SPRM menjadi taruhan. Apatah lagi jika pegawai SPRM ditangkap rasuah!

Keresahan Lim Guan Eng!

9. Layanan Kes Lim Guan Eng yang kini sudah hampir 30 hari telah membuka ruang buat Lim Guan Eng untuk memesongkan kisah rasuahnya dengan segala cara. Paparan media setiap hari mengundang persepsi buruk kepada Lim Guan Eng dan DAP. Setiap hari dokumen baru di dedahkan namun SPRM kelihatan melengahkan kes ini sehingga membuka ruang cabaran perdebatan antara Rahman Dahlan dan Lim Guan Eng.


10. Arahan pembatalan debat di TV3 pada 19 April oleh Ketua Polis dan saranan SPRM dilihat menambahkan keresahan Lim Guan Eng walaupun pada dasarnya sepatutnya SPRM memanggil Lim Guan Eng dahulu dengan itu debat sedemikian dengan sendirinya tidak perlu diadakan. Ini hanya beri ruang serangan polemik baru oleh Lim Guan Eng kepada kerajaan. Seolah-olah Kerajaan dan Datuk Rahman Dahlan takut segaja membatalkan debat. IGP buka siasatan kes pembocoran maklumat kerajaan


11. Tan Sri Khalid IGP perlu membuka siasatan semula kes pembocoran maklumat kerajaan dikalangan pegawai SPRM yang ditangguhkan sebelum ini. Inilah masa sesuai selepas kes IMDB selesai diputuskan PAC. 

12. Jika SPRM pada 17 April 2016 melaporkan mengepong pegawai polis di Pulau Pinang mengapa PDRM perlu bertolak ansur dengan kes SPRM sebelum ini. Tangkapan Pegawai SPRM bernama Kenny Chua yang dikaitkan dengan  anggota polis seakan seperti satu dendam terhadap PDRM. Ya kesalahan undang-undang yang salah tetap salah tetapi mengapa SPRM atau SPRM Pulau Pinang Datuk M Samarajoo tidak menyerbu dan menangkap Lim Guan Eng?


Lima anggota dari Balai Polis Ayer Itam, Pulau Pinang, ditahan dalam serbuan mengejut Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pulau Pinang, di balai berkenaan awal pagi tadi. Dalam serbuan jam 3.30 pagi itu, sepasukan pegawai SPRM menahan semua anggota terbabit berhubung rasuah selepas menerima maklumat daripada orang awam. Semua anggota terbabit ditahan ketika berada dalam bilik Cawangan Pencegahan Jenayah (CPJ) selepas SPRM mengepung balai berkenaan. Pengarah SPRM Pulau Pinang, Datuk M Samarajoo, berkata semua lima anggota berkenaan kini masih ditahan untuk siasatan lanjut berhubung maklumat yang diterima. - Berita Harian, 17 April 2016

Menyeru Jabatan Audit Negara memeriksa pengurusan kewangan di Bahagian-bahagian SPRM

13. Menurut sumber dalaman didapati ramai pegawai SPRM yang "kantoi" mengenai hal-hal tuntutan perjalanan dan pengurusan kewangan. Tuntutan palsu di luar mereka siasat tetapi dalaman sendiri mereka biarkan. 


Selain kesalahan pegawai yang rasuah, kesalahan hal-hal tuntutan perjalanan yang tiris juga perlu disiasat. Sepatutnya badan SPRM tidak ada masalah
seumpama ini. Memalukan.

Apa lagi SPRM ada?


Thursday, April 14, 2016

RAHSIA BESAR SPRM TERDEDAH. MELENGAHKAN KES LIM GUAN ENG. "MENGKAMBINGHITAMKAN" KENNY CHUA DEMI MENYELAMATKAN DALANG BESAR SPRM!

KAMBINGHITAM KENNY
Utusan: Hebat SPRM menutup kes Pegawai SPRM. Hanya beberapa hari Kes ini
selesai dengan cepat.


Saranan Tegas!

A) Tan Sri Khalid IGP perlu membuka siasatan semula kes pembocoran maklumat kerajaan dikalangan pegawai SPRM yang ditangguhkan sebelum ini.

B) Kerajaan mesti meneruskan pertukaran pegawai-pegawai SPRM dari Dato'Sri Shukri Abdull Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Pengarah Bahagian Operasi dan pegawai-pegawai yang terlibat dalam siasatan sebelum ini. Mereka lah yang sekarang terlibat dengan kes Lim Guan Eng dan Dana KBS 100 juta


1. Selepas masterdedah mendedahkan mengenai kes rasuah pegawai SPRM bernama Kenny Chua Boon Meng yang dirahsiakan pada 7 April tidak kah semua perasan beberapa perkara sehingga kes pegawai berkenaan di putuskan segera pada 12 April 2016. 

Pada 11 dan 12 April 2016 semua media massa di kerah habis-habisan untuk menafikan kaitan kes dengan Lim Guan Eng. SPRM ada kuasa serta merta untuk bertindak. Dan Kes Lim Guan Eng yang dilengahkan serta di Divertkan dengan isu lain kembali berada dalam perhatian SPRM dengan pendedahan masterdedah. 

2. Sidang media SPRM pantas menyusul dan mengakui bahawa pegawainya terlibat kes rasuah RM 20k yang ditahan bersamanya. Walaupun menafi tentang kaitan pegawai terhadap Lim Guan Eng.

3. Dan luar biasa 12 April 2016 Kenny Chua pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengaku bersalah dengan pertuduhan pilihan bukan dibawah Akta SPRM 2009 tetapi Seksyen 415 Kanun Keseksaan dan Sekysen 417. Kenny menerima hukuman penjara tiga bulan dan denda RM3,000. Sedangkan menurut info dalaman SPRM Kenny Chua menerima Rasuah RM20k dan wang itu ditangkap bersamanya bukan menipu anggota polis berkenaan. Dari mana gambar Kenny Chua bergari itu di perolehi jika bukan pihak masterdedah yang mendedahkannya dari pegawai SPRM? Banyak duit pegawai Polis membayar RM20k? semua ini usaha secara teknikal SPRM menyelamatkan Kenny Chua dari tertangkapnya dalang sebenar pegawai atasan SPRM. Setakat pegawai penyiasat apa Kenny Chua boleh buat utk kes melainkan Kenny diarah pegawai atas darinya. Siapa? 

Perbandingan Kes.
Kes Rasuah Kamalia Yahdi, Timbalan Pendakwa Raya, Jabatan Peguam Negara Cawangan Tawau


Hebat SPRM menutup kes Pegawai SPRM. Hanya beberapa hari Kes ini
selesai dengan cepat.
4. Dalam satu kes SPRM di Sabah Januari 2016 Timbalan Pendakwa Raya Kamalia Yahdi, 33, yang bertugas di Jabatan Peguam Negara Cawangan Tawau dituduh rasuah terhadap dua pertuduhan meminta dan menerima suapan berjumlah RM40,000 di Mahkamah Sesyen. 

5. Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta sama iaitu penjara tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi.

4. Juga pertuduhan Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta sama. Tidak pula SPRM dan Jabatan Peguam Negara menuduhnya atas pertuduhan pilihan. Rasuah tetap rasuah bukan menipu meminta wang. 

5. Tidakkah begitu ketara SPRM #kawtim dan secara teknikal untuk menyelamat pegawainya dari kes rasuah! Terima wang RM20k dianggap #penipuan Kenny Chua kepada pihak yang memberinya. SPRM sepatutnya mendakwa pegawainya secara keras kerana memalukan badan itu. Adalah tidak bermoral memesongkan fakta perasuah sebagai penipu. Sarkastik penuh paradok.... 


SPRM Sengaja melengahkan Kes Lim Guan Eng?


Bahagian di ketuai oleh Datuk Bahri Mohamad Zin
6. Bahagian Operasi Khas diwujudkan pada 1 April 2010 bagi menyiasat semua kes-kes berprofil tinggi dan berkepentingan awam di seluruh Malaysia khususnya yang melibatkan amaun rasuah yang melebihi RM1 juta. Lim Guan Eng adalah Kes berprofil tinggi. 


7. Umum mengetahui ketika krisis pegawai utama SPRM membocorkan maklumat IMDB kepada pihak luar, Kerajaan dan PDRM dikecam teruk. Sedangkan bukti-bukti jelas menunjukkan ada pegawai SPRM yang membocor maklumat. Pemindahan 2 pegawai kanan SPRM Datuk Bahri Mohamad Zin ( Pengarah Operasi) dan Datuk Rozaid Yaakob Pengarah Komunikasi Strategik SPRM ke JPM dijadikan senjata oleh pembangkang untuk kritik kerajaan. Pembangkang bertukar wajah dari musuh kepada kawan secara terang-terangan di pejabat SPRM. 

Ini bukan kebetulan
8. Lebih malang Dato' Sri Shukri Abdull ( dulu disenaraikan PAS sebagai calon Parlimen Pendang) bertindak bertegas mencabar kerajaan untuk mengembalikan pegawainya yang pro pembangkang ke SPRM. Malah Datuk Bahri Mohamad Zin membuat ugutan melampui tugas Peguam Negara untuk menyiasat hingga ke lubang cacing siapa yang mengarahkan dia disiasat PDRM. Kes ini telah mewujudkan Kem Abu Kassim dan team Shukri Abdullah yang jelas simpati serta menyokong pembangkang. 

Bahri melangkaui tugas  Peguam Negara

9. Bayangkan masalah ketirisan dibahagian Operasi Khas SPRM pada Ogos 2015 dan di bahagian lain SPRM apabila hampir 10 orang pegawai SPRM disiasat dan keterangan diambil. PDRM telah memanggil antaranya; 

i. Datuk Bahri Mohd Zin, Pengarah Bahagian Operasi Khas- disiasat 2 jam

ii. Datuk IG Chandran Ketua Bahagian Forensik - Disoalsiasat 3 jam

iii. Datuk Tan Kang Sai, Timbalan Pengarah Bahagian Operasi Khas SPRM

iv. Roslan Che Mat, Pengarah Operasi Khas SPRM

v. Ahmad Sazilee Abdul Khairi, Timbalan Pendakwa Raya SPRM

vi. Rosli Harun Pegawai Penyiasat SPRM.

10. Penyiasatan pegawai SPRM adalah susulan penangkapan bekas ahli lembaga penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Rashpal Singh, ahli sekretariat kewangan dan pengubahan wang haram Jabatan Peguam Negara, Jessica Gurmeet Kaur.

11. Persoalannya bolehkah kita percaya lagi kredibiliti Bahagian Operasi Khas yang menyiasat kes berprofil tinggi seperti Lim Guan Eng Ketua Menteri P.Pinang dengan peristiwa kebocoran maklumat IMDB dan juga tertangkapnya pegawai SPRM Kenny Chua yang meminta rasuah berkaitan Kes Dana RM100 juta KBS itu sebenarnya? ( Kes Sebenar yang cuba disembunyi)

12. Bolehkah kita percaya kepada Dato' Shukri Abdull yang cenderung kepada PAS dan Datuk Bahri Mohamad Zin yang terang-terang isteri keduanya mendedahkan hal rahsia kerja suami dalam Facebook? Begitu juga anaknya.


13. Imej SPRM terus tercalar dan akan terus mencalar jika anggota SPRM sekarang bertindak "bias" dalam kerja. Malah memilih-milih melaksanakan siasatan. Jika pemimpin BN mereka laju tetapi jika pembangkang seperti Lim Guan Eng bukti bersepah pun mereka "buat bodoh" sehingga Lim Guan Eng seakan kebal.


Menurut PCM layan berbeza.Bias
Layanan SPRM yang berbeza terhadap kes Lim Guan Eng

14. Sejak 26 Mac hinggalah ke hari ini SPRM masih tetap berkata akan memanggil Lik Guan Eng "minggu depan" tetapi SPRM terus membiarkan polemik berterusan sehingga kes ini hilang digantikan kes lain. Apa agenda SPRM sehingga membiarkan debat kes Tanah Taman Manggis dan rumah Banglo berlaku pada 19 April ini tanpa memanggil Lim Guan Eng. Apa helah SPRM?

SUDAH BERAPA KALI MINGGU DEPAN!

SPRM dibawah arahan Shukri Abdull sengaja malukan Perdana Menteri! 

15. Layanan kes Lim Guang Eng dan IMDB ternyata jauh berbeza ketika SPRM menangani isu melibatkan dana RM2.6 bilion Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Selepas akhbar The Wall Street Journal melaporkan mengenai RM2.6 bilion pada 3 Julai, pasukan petugas khas segera dibentuk dan serbuan ke atas SRC International, Gandingan Mentari dan Ihsan Perdana dibuat pada hari yang sama, sebelum langkah membekukan enam akaun bank dikuatkuasakan pada 6 Julai.

Relaks je. Segala dokumen baru juga didedahkan. Tapi kes Kenny juga yang cepat

16. Tapi Kes Lim Guan Eng sejak 17 Mac 2016 sudah 27 hari berlalu tidak diketahui sama ada segala dokumen berkaitan penjualan tanah di Taman Manggis serta pembelian banglo itu sudah dirampas atau belum. Sama ada Datuk Azam Baki Pengarah Siasatan SPRM yang salah atau Dato' Sri Shukri Abdull mengarahkan kes Lim Guan Eng perlu dilengahkan. Mengapa sehingga kini tiada suspek ditahan untuk membantu siasatan?

17. Hipokrasi Pegawai atasan SPRM sangat jelas apabila Kes Kenny Chua Boon Meng Pegawai Penyiasat SPRM dibocorkan oleh pegawai SPRM sendiri. mereka terpaksa bertindak serta merta untuk mendakwa pegawai mereka bukan atas tuduhan menerima rasuah tetapi menipu pemberi rasuah. Ini memalukan. Yang pasti mengikut info dalaman SPRM Kenny Chua adalah kambing hitam dan ada sesuatu yang lebih besar disembunyikan oleh SPRM! Kenny Chua dipaksa menerima pengakuan tanpa bicara yang panjang untuk menyelamatkan pegawai atasan SPRM khususnya pasukan operasi 


Antara Whataps yang dibocorkan Pegawai SPRM

Jadi siapakah lagi kita hendak percaya dalam SPRM?Monday, April 11, 2016

SPRM MENGAKU BERLAKU KES RASUAH PEGAWAINYA PADA 7 APRIL 2016 TETAPI DIRAHSIAKAN. BUKTI SPRM MEMPUNYAI MASALAH DALAMAN DAN BADAN YANG KEHILANGAN INTEGRITI


PENGAKUAN SPRM TERHADAP PEGAWAINYA RASUAH! 


Kurang 24 jam SPRM berjaya menjawab dan menafikan bahawa pegawainya ditahan kerana kes menjual serta membuang bukti Kes Rasuah Lim Guan Eng. Lebih laju berbanding siasatan kes SPRM terhadap Lim Guan Eng sudah berlalu melebihi 21 hari sejak 17 Mac lalu. Lim Guan Eng masih belum dipanggil.


Namun Pengarah Siasatan SPRM Datuk Azam Baki MENGAKUI pegawai lelaki bernama Kenny Chua berusia lewat 30-an berasal dari Bukit Tambun Pulau Pinang ditahan selepas disyaki meminta rasuah sebanyak RM20,000 sebagai wang perlindungan daripada seorang pegawai polis yang disiasat SPRM. Jelasnya rasuah telah berlaku berapapun jumlah wang yang diterima. Dan ini terang-terang memalukan SPRM.


SPRM menyatakan kertas siasatan bagi pertuduhan sudah siap dan Kenny Chua dijangka didakwa esok 12 April 2016 sama ada di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atau Shah Alam. Apakah pertuduhan itu? Apakah SPRM akan menyelamatkan pegawainya sekali lagi semata untuk menjaga imej SPRM. 

Bagaimana jika kes ini tidak didedahkan bahawa ada Pegawai SPRM yang terlibat rasuah? Tentulah ia akan disembunyikan sahaja di bawah Carpet. Walauapapun berlaku kami mempertahankan dakwaan bahawa menurut sumber dalaman SPRM sememangnya pegawai berkenaan turut terlibat dengan untuk kes RM100 juta dan hal-hal Kes Lim Guan Eng. Kami akan mendedahkan kepincangan SPRM satu persatu!tunggu!

Penafian SPRM hanyalah untuk menutup malu dan menyembunyikan fakta sebenar. Di mana Dato’ Sri Shukri Abdull yang sepatutnya menjawab isu-isu yang dibangkitkan? Bukannya mengarahkan Pengarah Siasatan SPRM untuk menjawabnya. Kerana selama ini jika berlaku kes melibatkan pegawai SPRM Datuk Sri Shukrilah yang paling keras mempertahankan pegawainya.

Bukan mereka kah yang lantang? Begitu juga Datuk Shukri yang
pertahankan mereka!

Kepincangan SPRM antara Ketua Pesuruhjaya dan Timbalannya Dato’ Sri Shukri Abdull tidak boleh dibendung lagi. Kewujudan puak-puak di SPRM jelas merosakkan SPRM sebagai sebuah badan penting. Kes siasatan PDRM sebelum ini kepada SPRM berhubung pegawai nya yang membocor maklumat IMDB sudah jelas merosakkan badan SPRM. 

Malah ketika kes ini “kecoh” Ketua Polis Negara membuat pengumuman penangguhan siasatan kebocoran maklumat. Sekarang isu IMDB telah selesai di peringkat PAC dan akan kembali ke SPRM bagi siasatan hal-hal berkaitan. Soalnya kredibiliti lagikah SPRM? Terbaru dengan kes penangkapan pegawainya dengan wang puluhan ribu ringgit yang nampak. Bagaimana yang tersembunyi?

SPRM berkata Suruhanjaya ini komited untuk menjalankan tugas membanteras jenayah rasuah secara bebas, telus dan profesional tetapi kes pegawainya pada 7 April 2016 jelas adalah isu-isu yang disembunyikan oleh SPRM dari pengetahuan luar.

Sumber lain berkata “budak Kenny baru 5 tahun dalam perkhidmatan. Ada yang mengenalinya secara peribadi dan mungkin terpengaruh dengan senior-senior dalaman SPRM yang dalam pasukan operasi SPRM yang tahu mengenai semua kenakalan mereka”.

Satu dari whataps mengenai Kenny Chua. Dalam SPRM memang banyak KENAKALAN KE? SENIOR SPRM MAKAN BESAR?

Pegawai SPRM yang sentiasa Kawtim ini akhirnya ditangkap termasuk mendakwa ada berhubung dengan pihak – pihak berkaitan Lim Guan Eng.

Mari kita lihat drama seterus!. Sebelum ke pendedahan lain. Cubaan Hapus bukti fail Lim Guan Eng, Pegawai SPRM berasal dari Pulau Pinang ditangkap dengan wang RM50 ribu di Putrajaya!


Terbaru Pegawai SPRM ditangkap!. Sumber dalaman berkata ia ada kaitan dengan cubaan untuk menghapuskan fail kes Lim Guan Eng dan Kes penyelewengan  dana KBS RM100 juta.(DIGARI- Kenny Chua Pegawai SPRM yang ditangkap 

dengan wang RM50 ribu baru-baru ini 


1. Baru-baru ini kita digegarkan dua kes penting iaitu Kes Rasuah Rumah Banglo Lim Guan Eng dan penyelewengan SUB Kewangan RM100 juta. Setelah kes Lim Guan Eng meletus esoknya seakan dirancang Kes Rasuah KBS juga meletup seakan-akan menutup atau "divert" kepada isu Lim Guan Eng. Kebetulan?

2. Sejak 18 Mac lalu sehingga ke hari ini SPRM nampaknya belum memanggil Ketua Menteri Pulau Pinang YB Lim Guan dikatakan penghujung April siasatan penuh selesai. Lim Guan Eng masih bebas dan tanpa takut terus mencabar pemimpin BN lain dlm kesnya. Semua dokumen siasatan telah berada di ibupejabat SPRM menunggu masa Lim Guan Eng dipanggil oleh SPRM. 

Penggeledahan rumah pegawai kanan SPRM serta pemindahan Jabatan kerana disyaki pembocoran dokumen kerajaan. Dan kecoh apabila Isteri pegawai kanan terbabit mendedahkan dalam FBnya mengenai urusan kerja suaminya. 

3. Ke mana SPRM? Apa berlaku?. Sebelum ini kisah Datuk Bahri Mohd Zin Pengarah Operasi Khas SPRM dan beberapa pegawai yang dipindahkan serta merta menjadi isu dan polemik. Wal hal isu sebenar ialah pembocoran maklumat oleh beberapa pegawai SPRM hingga isteri para pegawai boleh mendedahkannya dalam facebook mengenai rahsia dan tugas suami!

4. Penggeledahan Polis kepada pegawai SPRM jelas ada sesuatu di SPRM yang masih dilindungi oleh Datuk Seri Shukri Abdull mempertahankan dua pegawai utamanya yang dipindahkan ke JPM. Ada rahsia besar yang disembunyikan bagi melindungi anak-anak buahnya. 


Datuk Seri Shukri Abdull Timbalan Pesuruhjaya SPRM dikatakan seorang bias yang menyokong parti pembangkang. Sikapnya mempertahankan pegawainya termasuk Datuk Bahri adalah sesuatu yang mencurigakan. Malah Kenny Chua adalah pegawai di bawah arahannya.Sehingga ke hari ini kes Kenny Chua tidak didedahkan. Mengapa? Hebat Timbalan Pesuruhjaya SPRM ini? 

Pegawai SPRM ditangkap oleh unit risikan dengan wang RM50k?

5. Risikan Polis dan SPRM mendapati pegawai penyiasat SPRM yang ditahan kerana menerima sogokan dari beberapa individu untuk menutup kes RM100 juta KBS dan usaha membuang kes Lim Guan Eng. Usaha penghapusan bukti sedang dilakukan. Siapakah mereka yang menyogok pegawai berkenaan belum dapat dipastikan. Siasatan masih dilakukan. 
6. Pegawai SPRM bernama Kenny Chua berasal dari Bukit Tambun Pulau Pinang ditahan bersama sejumlah wang RM50k. Pegawai di bawah seliaan Datuk Seri Shukri Abdull ini jelas telah memalukan badan SPRM. Apakah ini kali pertama pegawai ini menerima rasuah?

7. Apakah sebelum ini desas desus pegawai SPRM yang menjual maklumat IMDB itu benar? Berdasarkan tangkapan terbaru pegawai SPRM ini. Jelas integriti pegawai SPRM khususnya dibawah Datuk Seri Shukri Abdull boleh dipersoalkan. Ini cukup memalukan SPRM sebagai badan tertinggi yang menyiasat kes Rasuah di negara ini. Facebook Kenny Chua menunjukkan beliau gemar memancing dan 

sering ke Thailand 
8. SPRM sepatutnya telah memanggil Lim Guan Eng sekarang. Jika pegawai SPRM berasal dari Pulau Pinang ini telah menghapuskan bukti maka usaha pelbagai pihak untuk membawa Lim Guan Eng ke muka pengadilan akan sia-sia.Mungkinkah kelewatan memanggil Lim Guan Eng adalah disengajakan? 


9. Rakyat Malaysia mahukan penjelasan dari Datuk Shukri Abdull bagaimana pegawainya yang melakukan siasatan kes penting ditangkap dan cuba menghabuskan bukti penting. Setakat hari ini tiada penjelasan serta paparan yang mendedahkan tangkapan pegawai SPRM terbaru ini. Jika kes tangkapan besar-besaran KBS boleh didedahkan tak mungkin kes pegawainya disembunyikan begitu sahaja.


Apakah ini usaha melindungi pegawai jerung-jerung dalam SPRM? Sekali lagi Datuk Seri Shukri Abdull Timbalan Pesuruhjaya SPRM perlu menjelaskan kepada rakyat Malaysia. Apa sebenarnya berlaku!