Tuesday, August 30, 2016

MANIKAVASAGAM DEDAH RASUAH PEGAWAI KHAS AZMIN MB SELANGOR 'DIVERT" KES RASUAHNYA. SPRM PERLU CEPAT!

PKR asyik membincangkan rasuah Manikavasagam. Demi dendam Manikavasagam dedah rasuah pegawai khas MB Selangor


1. PKR sedang bergelut dengan kes rasuah para pemimpinnya. Bermula 31 Mei 2015, apabila Setiausaha Agung PKR yang juga Ahli Parlimen Pandan menyerahkan sendiri bukti mengenai dakwaan Rasuah Seks di Selangor ke Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Kes Rasuah Manikavasagam, Zuraida Kamaruddin kini Azmin Ali MB Selangor sendiri.

2. Nampaknya pendedahan rasuah pemimpin PKR ini mengundang perang sesama sendiri. Mereka berebut dedak dan saling jatuh menjatuh antara satu sama lain. Terbaru Manikvasagam PKR Kuala Selangor mendedahkan rasuah Pegawai Khas MB Selangor Muhammad Hilman Idham yang dikatakan disiasat SPRM berhubung pembelian rumah mewah RM800k di I-City Shah Alam selain memiliki kenderaan mewah dan jam mewah! Hebat perang PKR. Belum habis lagi kisah Skandal Lot tanah 68054 Paya Indah Wetlands perang pemimpin PKR makin bertambah. Barangkali Manikavasagam geram dengan MB Selangor yang tidak mahu menolongnya. 

MENGAPA KES RASUAH MANIKAVASAGAM BELUM DIDAKWA SEDANGKAN BUKTI JELAS?3. Kes pemimpin PKR yang masih senyap belum dibicarakan ialah S. Manikavasagam mantan Ahli Parlimen Kapar yang ditangkap SPRM pada 15 Jun 2016 di Perkarangan Stesen Minyak Petronas di Klang Central sebelum PRK Sungai Besar Sejumlah RM30 ribu yang dipinta daripada Kontraktor dari Kuala Selangor ditangkap bersamanya.

Kereta (hitam) Manikavasagam menunggu wang rasuah tiba di perkarangan Petronas Klang Central sebelum ditangkap oleh SPRM atas kesalahan meminta dan menerima rasuah RM30,000.00 dan di tahan oleh SPRM sehari sebelum di lepaskan dgn jaminan mulut RM3,000 dan jaminan tunai RM7,000.00 

4. Bagaimanapun Manikavasagam dibebaskan dari tahanan reman dengan jaminan. Sehingga ke hari ini kes Manikavasagam masih tidak diketahui. Adakah telah lengkap untuk dihantar kepada Peguam Negara? Apakah pertuduhan Manikavasagam? Adakah bawah Akta SPRM 2009 atau mana-mana Sekyen dalam panel code? Sehingga penghujung 31 Ogos tidak kedengaran kes Manikavasagam ini sama ada bakal didakwa atau tidak!

Laporan palsu Manikavasagam

5. Kita mohon SPRM melengkapkan siasatan dan Peguam Negara mempercepatkan dakwaan kes berkenaan. Ada laporan dibuat oleh saksi kepada pihak polis selain usaha Manikavasagam mengugut saksi SPRM. 23 Jun lalu Manikavasagam bersama Gengsternya mengugut dan memaksa saksi mengaku mencampak wang RM30,000 dalam keretanya. Manikavasagam telah membuat laporan palsu kepada polis dan membawa kontraktor atau saksi supaya mengaku bahawa SPRM merancang memerangkapnya dengan wang RM30,000.

Serangan Manikavasagam kepada saksi. makin lambat makin menjadi

6. Malah pada 22 Jun 2016 Manikavasagam turut membuat tekanan kepada saksi dalam Facebooknya. Manikavasagam memaparkan temuramah video ( Durasi 0:02) yang telah diedit dengan lelaki (saksi) berkenaan. Kelihatan lelaki berkenaan seorang lelaki cina tidak sebagaimana dalam laporan polisnya.

Manikavasagam takut kantoi. Maka dia bersama Gengsternya mengugut saksi

7. Menurut seorang Netizen yang dikenali sebagai Pejuang Keadilan "Malam tadi orang-orang Manikavasagam bersama pemilik APS hotel datang mencari lelaki ini tetapi tidak berjaya, keselamatan lelaki ini tidak terjamin". Sebelum ini dalam laporan Manikavasagam mengaku dia bersama saksi Thailapathi A/L Doraisamy & Suresh A/L Manickam [Ahli Majlis Kuala Selangor- MDKS] dan seorang ANGGOTA POLIS KUALA SELANGOR telah mendapatkan pengakuan saksi

Laporan polis Manikavasagam diringkas kepada 7 perkara utama.

i. Pada 21 Jun 2016 jam 2.pm semasa saya bersama Thailapathi A/L Doraisamy & Suresh A/L Manickam [Ahli Majlis Kuala Selangor- MDKS]

ii. Makan di APPS Hotel Pasar Penambang Kuala Selangor

iii. TERSEREMPAK dengan satu lelaki MELAYU yang saya KENALI tetapi nama #TIDAK TAHU ( Wajah Saya Cam)

iv. Saya tahu ORANG TERSEBUT adalah orang yang meletakkan duit ke dalam kereta saya tetapi saya buang balik, tidak tahu apa kandungan dalam bungkusan putih diikat menggunakan getah

v. Saya tidak memukul, tidak paksa & tidak mencederakan lelaki TERSEBUT. Ianya telah disaksi oleh Ahli Majlis & juga ANGGOTA POLIS KUALA SELANGOR

vi. Dia telah MENGAKU bahawa SPRM SURUH LETAK duit RM30,000 Ke dalam kereta saya.

vii. Lelaki Melayu tersebut TIDAK PERNAH DATANG Ke Pejabat saya minta kerja atau tender.


8. Sedangkan dalam kronologi salah laku Manikavasagam bermula sejak 25 April 2016 lagi jelas beliau mengenali kontraktor Syarikat Silver Nine itu. Kronologi, laporan kepada SPRM dan whatapps Manikavasagam bersama kontraktor adalah seperti berikut;Laporan kes kepada SPRM bertarikh 10 Jun 2016


24 April 2016

24 Mei 2016

Siapa Ketua Whip PKR yang ambil surat LOA itu?
Zuraida ke? 6 Jun 2016

9 Jun 2016
CIMB MANIKAVASAGAM 12290093654524


9. Lihat bagaimana PKR bermuka-muka. CheguBard PKR mereka pecat keahlian manakala Murali PKR Kelana Jaya mereka gantung. Sedangkan adalah jelas Manikavasagam melakukan perkara –perkara berikut selain menerima wang rasuah RM 30,000 itu. 

i. Memukul dan menyerang org yg memberinya rasuah dan ditahan polis serta akan dituduh di Mahkamah dibawah Seksyen 323 & 351KAJ

ii. Membawa perkara perkara Parti Keadilan ke Mahkamah dengan menfailkan saman sivil di Mahkamah Tinggi KL pada 21hb Julai 2016.

iii. Mengaku bangunan MDKS sebagai miliknya dan menyewakan kepada orang selama 3 tahun dan semua wang sewaan masuk dalam akaun peribadinya.


10. Sekarang kita masih menunggu status kes Manikavasagam. Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru mesti melakukan sesuatu. Ia melibatkan keselamatan saksi. Rakyat juga mahu tahu ketegasan dalam kes ini!

Monday, August 29, 2016

ZURAIDA BELI KERETA MEWAH SETIAP TAHUN, TIPU AP AHLI PARLIMEN & PINJAMAN KERAJAAN?


Setiap tahun beli kereta

PENGAKUAN BERANI ZURAIDA BONGKAR STATUS PEMILIKAN KENDERAAN MEWAHNYA! SPRM WAJAR SIASAT PEMBOHONGAN ZURAIDA

1.  7 Ogos lalu Zuraida sekali lagi membuka pekung didada berucap ketika merasmikan mesyuarat agung tahunan wanita cabang PKR Selangor dan Wilayah Persekutuan. Marah dengan anggota kanan parti yang dikenali secara peribadi menyebarkan dakwaan dengan mempersoalkan sumber kekayaan beliau. Marah kerana penyokongnya tidak mempertahankannya.

2. Betapa isu beberapa kenderaan mewahnya jelas merosakkan namanya. Ahli wanita PKR dan pengundinya marah kepadanya. Seorang penjual buah yang kaya-raya dan menguasai PBT negeri. Zuraida tiada pilihan selain menjelaskan kedudukannya.

3. Zuraida sekali lagi membuat pengakuan beliau mempunyai tujuh kereta - yang mana empat telah digunakan oleh diri sendiri, suami dan dua anak perempuan. Baki tiga lagi katanya kenderaan dibeli di bawah namanya tetapi digunakan oleh ahli-ahli PKR selain sebuah motosikal Demak EX5. Beliau menolak tuduhan kenderaan mewah Mercedes Benz S280 milik Hanspec (M) Sdn Bhd.

4. Zuraida menegaskan bahawa semua kenderaan itu dibeli dengan diskaun hampir 50 peratus menggunakan kemudahan yang disediakan kepada semua ahli Parlimen. 

Ringkasan pengakuan Zuraida adalah seperti berikut;

"Ahli Parlimen setiap penggal diberi AP. Kita juga dapat kuota lagi satu kereta, duti eksais dikurangkan.

"Kerajaan juga bagi pinjaman RM100,000 untuk beli kereta. Jadi ada tiga (kereta satu penggal)

"Kalau kemudahan ini saya tak gunakan untuk keluarga saya, tak bodoh ke saya? Dua penggal 6 kereta.

"Kereta atas nama saya sebab yang jadi YB saya, bukan suami, bukan anak-anak saya," katanya di sebuah hotel di Subang Jaya hari ini.

_____________________

BENARKAH APA YANG DINYATAKAN OLEH ZURAIDA?

5. Mari kita dedahkan kebenaran dakwaan Zuraida dengan menggunakan hujah-hujah seperti berikut;

i. Pendedahan blog sebelum ini dalam masterdedah.com menggunakan info-info kenderaan yang dimiliki oleh Zuraida. Sila rujuk "SETELAH SEBULAN BERDIAM DIRI, AKHIRNYA ZURAIDA MENGAKU MILIKI KENDERAAN MEWAH. BALASAN KERJA FITNAHNYA SELAMA INI?"
ZURAIDA KATA SETIAP PENGGAL DIA ADA 3 KERETA - 2 PENGGAL 6 KERETA

A. PENGGAL PERTAMA: 2008-2013

6. Jadi kita pecahkan kepada dua bahagian. Penggal Pertama Zuraida sebagai Ahli Parlimen Ampang ialah PRU ke 12, 8 Mac 2008 hingga 5 Mei 2013. Penggal permulaan Zuraida baru belajar sebagai MP. Apakah jenis kenderaan Zuraida ada?


i. WRL 575- VOLVO X C90 2.5T : didaftarkan pada 1/7/2008. Kenderaan rasmi Zuraida selepas 5 bulan menjadi MP Ampang. Memandangkan dalam rekod kenderaan pemasangan tempatan ( CKD) maka tidak memerlukan AP. Bagaimanapun harga di pasaran ketika itu RM355K.


ii. WTY 1547- TOYOTA HILUX D/CAB 2.5 A/T: didaftarkan 31 Mei 2010. Harga RM100K- RM125K.

iii. WWA276- TOYOTA HILUX D/CAB 3.0G : Didaftarkan 3 November 2011. Harga di pasaran. RM 125K ke RM135K


Iv. Kenderaan #Kontroversi: WTP 1970 -MERCEDES BENZ E200 CGI didaftarkan pada 16 Mac 2010. Satu kenderaan yang pernah menjadi isu pada tahun 2012 yang digunakan oleh Zuraida milik taukeh iaitu milik syarikat Automated Contactless Systems Sdn Bhd. Zuraida menggunakannya dalam program rasminya di kawasan Ampang. 


B. PENGGAL KEDUA MP 2013- 2018. Fasa Zuraida dan Proksi mahir untuk memonopoli projek. (8 Mei 2013 adalah PRU 13)

i. BHT 63- MOTOSIKAL DEMAK EX 90. Didaftarkan pada 14 November 2013. (Abaikan motor ini hanya info susunan tarikh Zuraida beli kenderaan sahaja)


ii. W6901J - HONDA CIVIC HYBRID: Didaftarkan pada 23 Disember 2013 iaitu 7 bulan selepas PRU12. Harga di pasaran RM185K. Rekod menunjukkan honda ini adalah kenderaan import dan memerlukan AP. Apakah Zuraida menggunakan AP ahli parlimen?iii. W2956U - TOYOTA FORTUNER 2.5G : Didaftarkan pada 26 Mac 2014. CKD. Harga dipasaran RM180K- RM200Kiv. WTY 575- MERCEDES BENZ C200: Didaftarkan pada 12 Ogos 2015. Tahun lalu. Menggunakan AP Ahli Parlimen tambahan? Kenderaan ini dikatakan kenderaan rasmi Zuraida sekarang menggantikan Volvo. Kereta ini mencetuskan isu dikalangan pemimpin kanan PKR kerana dianggap memonopoli projek PBT Selangor. Mencerminkan perubahan kekayaan Zuraida yang diketahui bukan orang kaya. Mengumpul saman tidak berbayar RM3,950.


v. BAT1111 - TOYOTA VELLFIRE DBA-GGH30W: Didaftarkan pada 27 April 2016. Mempunyai AP. (AP Ahli Parlimen mana?) Harga di pasaran RM 300K- RM350K.

vi. Kenderaan #Kontroversi: BNT 9138 MERCEDES BENZ S280. Didaftarkan pada 13 April 2016. Menjadi isu kontroversi bulan julai lalu. Dikatakan hadiah kepada Zuraida Kamaruddin dari sebuah syarikat milik "taukeh" syarikat Hanspec Sdn Bhd.  Zuraida menafikan kenderaan ini namun masih menjadi tanda tanya. Katanya syarikat ini hendak saman TV3 namun hingga sekarang tidak berlaku lagi!

KERAGUAN & PERSOALAN RAKYAT

6. Dari pengakuan Zuraida seperti Ahli Parlimen mendapat AP setiap penggal, kouta satu lagi kereta, duti eksais dikurangkan dan kemudahan pinjaman kerajaan RM 100,00 membeli kereta. 3 kereta satu penggal, dua penggal maknanya ada 6 kereta. Semua kereta atas namanya, suami, anak dan orang lain pakai".

7. Pada 7 Julai 2016 dalam sidang medianya Zuraida Kamaruddin mengaku memiliki tujuh kereta dan sebuah motosikal yang didaftarkan namanya. Jika kita melihat rekod sejak Zuraida bermula sebagai MP Ampang penggal pertama 3 kereta iaitu purata setiap tahun Zuraida membeli kereta. Begitu juga pada penggal kedua iaitu bermula penghujung 2013 hingga 2016 sebanyak 5 buah kenderaan dibeli oleh Zuraida. Tiga kenderaan mewah mempunyai AP selain kenderaan lain yang juga boleh dianggap mewah iaitu Toyota Fortuner. Persoalannya bagaimana Zuraida menggunakan 3 AP kenderaan dalam 1 penggal? jika ada 1 kouta tambahan sekalipun, AP yang ketiga dari mana?

8. Kelayakan seorang Ahli Parlimen tertakluk kepada Akta Ahli Parlimen ( Saraan) Akta 1980 [Akta 237] dan Kertas Statut 235 tahun 1983 (Elaun dan keistimewaan Ahli Parlimen). Bagi kenderaan Ahli Parlimen layak mendapat 1 Lesen Kenderaan Motor percuma bagi sebuah kereta sahaja dengan syarat kereta itu didaftarkan di bawah nama Ahli Parlimen itu sendiri. AP kenderaan diberi #sekali untuk satu penggal. Bukan setiap tahun. Jika tidak gunakan AP Kenderaan akan lupus untuk penggal tersebut. Dalam kes Zuraida. Zuraida didapati tidak menggunakan AP Ahli Parlimennya untuk penggal pertama ataupun menjual AP tersebut kepada pihak lain.

9. Bagi kelayakan pinjaman kenderaan kereta adalah seperti berikut;

(a) Ahli Parlimen layak memohon pinjaman kereta sehingga maksimum RM100,000 #sekali dalam tempoh 4 tahun dengan dikenakan caj perkhidmatan 4% setahun yang dikira atas baki bulanan yang belum selesai.

(b) Pinjaman dan bayaran perkhidmatan hendaklah dibayar balik dengan bayaran yang sama banyak jumlahnya pada tiap-tiap bulan dalam masa tidak melebihi 60 bulan bagi sebuah kereta yang baru dan 48 bulan bagi kereta yang sudah dipakai atau sebelum tamat tempoh perkhidmatan sebagai Ahli Parlimen.

10. Isu siapa menggunakan kenderaan dalam pemilikan kenderaan Zuraida tidaklah penting. Zuraida boleh menyebut sesiapa sahaja menggunakannya. Ini kerana yang penting ialah seorang penama bernama Zuraida Kamarudin ketika membuat pembelian. Jika beliau berbangga menggunakan kelayakan MP pinjaman RM100k sekali dalam tempoh 4 tahun, Zuraida membeli kereta hampir setiap tahun. Hanya dua kereta yang layak dari kelayakan ini. Dari penggal pertama hingga penggal kedua. Malah penggal kedua 4 kereta termasuk 3 kenderaan mewah yang ada AP. Tidak mungkin semua kenderaan Zuraida beli mendapat 50% diskaun jika hanya 1 kenderaan yang layak setiap penggal!

11. Persoalannya Bagaimana bank boleh meluluskan atas namanya jika ia melibatkan pinjaman bank bagi semua kenderaannya?. Jika dia membuat pinjaman atau beliau membeli secara "cash". Sepatutnya Zuraida Mengisytiharkan pendapatannya. Dengan gaji Ahli Parlimen RM 11,000 sejak 2008 hinggalah kenaikan gaji MP berkuatkuasa 10 April 2015 kepada RM 16,000 sebulan pun masih tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan seperti rumah, gaji-gaji pekerja, amah, sewa pelbagai dan komitmen lain. Jika bank mengenakan faedah 3.5 ke 4% bagi kereta dan 4% bagi rumah Banglo Zuraida pun dah boleh melebihi pendapatan Zuraida.

12. Bayangkan jika Zuraida menggunakan kelayakannya untuk pembelian rumah banglonya maksima pinjaman RM360K sama ada beli baru, tanah, pembaikan atau pembayaran baki hutang rumah. Rumah Zuraida di Ampang tentunya nilai juta. (Seperti dalam gambar).


13. Perlu diingat Zuraida sebelum 2008 hanyalah seorang penjual buah dan ubat sahaja. Malah ada yang katakan beliau seorang konsultan latihan. Bukan seorang jutawan. Setiap tahun membeli kereta satu pencapaian luar biasa.

14. Bermakna sekalipun seorang MP mempunyai kelayakan AP percuma dan kelayakan pinjaman bank, bank tetap akan melihat kemampuan seseorang individu. Apatah lagi peraturan baru bank tahun 2012, pinjaman bank diperketatkan dengan Mengambil kira pendapatan bersih iaitu selepas ditolak potongan wajib seperti caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), potongan cukai berjadual (PCB) serta semua tanggungan hutang lain ketika menilai kemampuan pemohon membayar balik pinjaman.

15. Oleh yang demikian serangan pemimpin PKR sendiri dan rakyat di luar sana sangat berasas. Zuraida kaya ada sebab lain. Bukan sekadar menjadi MP Ampang sahaja. Tentu bersebab para penyokong kempennya mempersoalkan mengenai sumber kekayaannya. Jadi kenapa Zuraida perlu marahkan mereka.

16. Terdapat satu lagi persamaan kontroversi berhubung pemilikan kenderaan mewah milik "taukeh" yang diberi kepada Zuraida sama ada sebagai hadiah atau pinjaman. Penggal pertama ialah WTP 1970 MERCEDES BENZ E200 CGI milik syarikat Automated Contactless Systems Sdn Bhd pada tahun 2012 manakala penggal kedua ialah BNT 9138 MERCEDES BENZ S280 syarikat Hanspec Sdn Bhd pada tahun 2016. Bermakna apa yang dinafi Zuraida adalah perkara biasa dia lakukan sejak 2012 lagi. Bukan perkara baru. Secara teknikal Zuraida bijak bersembunyi!

17. Jelaslah pengakuan terbaru Zuraida menunjukkan Zuraida berbohong mengenai status kenderaan miliknya. SPRM wajar menyiasat pembohongan Zuraida betapa sebenarnya Zuraida berbelanja melebihi pendapatannya sebagai Ahli Parlimen Ampang. Dakwaan Zuraida menguasai projek di semua PBT Selangor bersama proksinya adalah berasas menyumbang kepada pendapatan Zuraida.


18. Sehari selepas Datuk Dzulkifli Ahmad memberi amaran serah diri atau diburu 14 Ogos lalu. 15 Ogos tiga penjawat awam, dua daripadanya berpangkat Datuk Seri dan Datuk ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini atas dakwaan rasuah, salah guna kuasa dan penggubahan wang haram. malah sehingga kini Tan Sri juga ditahan. Ini tentu menggerunkan Zuraida. Apa yang kita minta dengan SPRM ialah panggil Zuraida untuk penyiasatan sama ada dia rasuah atau tidak ditentukan selepas siasatan. 

Zuraida diburu!

Thursday, August 25, 2016

FINAS BERI RM 10 JUTA KEPADA DRAGONSLATE MEDIA SDN BHD MILIK LEON TAN. APA HASILNYA?


1. Siri pendedahan masterdedah mengenai Skandal Finas telah mendedahkan banyak perkara lain. Skandal Hong Kong membuka kepada pemberian geran kepada syarikat milik Ahli Lembaga Pengarah Finas dan Skandal Seks 

2. Menjelang FFM28 pada 3 September 2016 nampaknya akan terus membuka Skandal lain melibatkan pimpinan tertinggi FINAS. Info dalaman Finas memaklumkan Dato' Kamil Othman telah memberi geran RM10juta kepada syarikat Dragonslate Media Sdn Bhd milik Leon Tan. Sebagaimana CL Hor Ahli Lembaga Pengarah yang mendapat geran Finas puluhan juta dan janjinya untuk membawa Filem Malaysia ke peringkat antarabangsa begitu jugalah DragonSlate Media Sdn Bhd.Kerjasama Leon Tan, Finas dan Kamil Othman 2013. Sudah kenal lama

3. Semakan menunjukkan pemilik DragonSlate Media Sdn Bhd, Leon Tan telah mengenali lama Dato' Kamil Othman sejak Naib Presiden MDec lagi. Setelah Kamil Othman menjadi KP Finas beliau memberikan lagi RM 10 juta kepada DragonSlate. Apakah hasilnya kerjasama itu? Filem bertaraf dunia?


4. Ketua Pengarah Finas mesti menjelaskan dana itu. Sebagaimana beliau melantik syarikat Prodigee Entertainment Sdn Bhd milik Namewee sebagai wakil pemasaran filem Malaysia di China. 
Saturday, August 20, 2016

PANAS! RASUAH SEKS DALAM FINAS TERBONGKAR?Antara whatapps dalaman finas  yang tersebar sekarang. Apakah benar? Pihak berkaitan kenalah siasat

1. Benarkah dua orang kuat Finas sekarang sudah dibeli Ahli Lembaga Pengarahnya Hor Chee Leong atau nama glamornya CL Hor pemilik Mega Visual Sdn Bhd yang mengarahkan Filem "Green Love" yang dilancarkan 14 Julai lalu? 


2. Whatapps dalaman Finas terdedah mengatakan ahli Lembaga Pengarahnya CL Hor telah mendapat RM13 juta geran Finas untuk 5 filem atas arahan dan penerbitan syarikatnya. Apalah filem itu hanya boleh dijelaskan oleh KP Finas sekarang. Menarik pendedahan ini. 

3. Banyak lagi yang menarik dari Skandal Finas Hong Kong termasuk di China yang dilaporkan kesilapan melantik Produksi Namewee itu. Termasuk "kisah cinta terlarang" orang kuat finas dan rakan perniagaan ahli lembaga pengarah itu. Kita simpan dulu. 

4. Yang penting menjelas FFM28 ini biar kita dengar sendiri cerita panas Finas dari mulut Ketua Pengarah Finas itu sendiri. Dia kan jenis memilih orang yang dia akan tolong!

Bagi Kamil cara baru ialah bantu artis dan pengarah yang sentiasa menyokongnya.Sebab tu Bront Palaree yang menyokong Datuk Kamil KP FINAS mendapat bantuan untuk filem barunya berkisar cerita Tan Sri Khalid Ibrahim. Apakah ini ada unsur kepentingan?

Wednesday, August 17, 2016

SKANDAL HONG KONG FINAS

 
KP Finas pro cina
1. Ramai penggiat seni Melayu baru baru ini terkejut dengan tindakan Finas mahu membuat kategori yang pelik-pelik untuk anugerah Festival Filem Malaysia. 

 2. Kelakuan aneh Finas itu dikatakan ada kaitan dengan "Skandal Hong Kong". Ramai penggiat seni berkata Finas sekarang sudah dibeli cina bernama Hor Chee Leong atau nama glamornya CL Hor. 

3. Seorang pengarah pengarah filem tempatan asal Perak. Kononnya sudah terkenal di Hong Kong dan China. CL Hor turut dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah FINAS. 

 4. Menurut sumber dalaman Finas, CL Hor telah mendapat RM13 juta geran dari Finas untuk 5 filem atas arahan dan penerbitan syarikatnya. Bagaimana boleh jadi begitu? 

 5. Inilah yang dikatakan "Skandal Hong Kong" kerana menerusi FB dan Instagram "orang orang kuat Finas" dilihat "berjalan-jalan" di Hongkong dan China. Ada yang mesra sampai ke kedai minuman keras.

6. CL Hor sebagai ahli lembaga pengarah Finas mempunyai syarikat 7 syarikat yang bermula dengan huruf "M". 

7. Apakah adil jika seorang Ahli Lembaga Pengarah Finas yang juga adalah CEO kepada 7 syarikat ini mendapat geran dari Finas jutaan ringgit untuk membuat filem? 


 8. Lebih meragukan bila ada kelibat "orang orang kuat Finas" yang berkuasa meluluskan geran bercuti bersama di Hong Kong dengan CL Hor. Apakah perjanjian itu berlaku di Hong Kong? 

CL HOR, MEGA VISUAL SDN BHD ( MEGA GROUP) DAPAT DANA FINAS DALAM FILEM "GREEN LOVE" 

9. Bulan Jun 2016 lalu didapati "seorang orang penting Finas" bersama team Mega Visual Sdn Bhd dan MVTV Network Asia Sdn Bhd berjalan-jalan makan angin ke Hongkong. 

10. CL Hor dilihat membawa bersama "orang penting itu" bertemu pelakon Hong Kong dan melobi Virginia Lok of Shaw Brothers Pictures dan TVB kononnya kerjasama antara Malaysia dan Hong Kong. 

 11. Trip Hong Kong begitu berjaya sekali. CL Hor selaku Ahli Lembaga Pengarah Finas mendapat laba apabila syarikatnya Mega Visual Sdn Bhd filem CL Hor "Green Love" dilancarkan 14 Julai lalu mendapat peruntukan RM 1.2 juta dari Finas. 

12. Green Love adalah filem kisah cinta menggunakan elemen dwi-bahasa Kantonis-Inggeris, di mana ia dibarisi oleh beberapa pelakon terkenal dari Hong Kong dan Malaysia antaranya Edward Chui, Bowie Wu, Rosanne Lui, Erica Chui, Lisa Ch’ng, Nutserlar, Billy Wong, Keith Hor dan Tricia Chan. 

13. Pelancaran filem ini turut di hadiri oleh "dua orang kuat Finas" yang sudah dilobi oleh CL Hor di Hong Kong itu. Turut hadir adalah Azmin Saifuddin Mutalib Pengarah Komersil Finas 

14. Apa pertaruhan Finas untuk Filem "Green Love" ini? Dapat duit rakyat ( geran) berjuta tapi ambil orang luar (berlakon) dan produksi luar sekali. Filem kisah cinta dan katanya perpaduan rakyat Malaysia tetapi sepenuhnya berbahasa kantonis -Inggeris ini. 

15. Filem sebegini yang mahu dibuat kategori khas supaya boleh menang anugerah dalam Festival Filem Malaysia? 

16. Seperti biasa "orang orang kuat Finas itu" turut menyokong filem ini sebagai produksi yang bakal menembusi pasaran antarabangsa. 

17. Malah "orang kuat Finas itu" juga berkata pads 22 September 2015 bahawa filem Melayu sekarang "Skrip Merapu". Puji filem Hong Kong dan kutuk filem Melayu. 

18. Ini yang buat ramai penggiat filem Melayu kecil hati. "Orang orang kuat Finas ini" masuk di Finas atas kapasiti perjuangan Melayu tetapi bila duduk di situ mereka martabatkan filem Hong Kong. 

ORANG KUAT FINAS SALAH GUNA KUASA LANTIK PRODIGEE MEDIA ENTERTAINMENT MILIK NAMEWEE SEBAGAI WAKIL FINAS DI CHINA. 19. 18 April 2015, "orang kuat Finas" yang melantik Prodigee Media Entertainment milik Namewee si penghina negara dan Islam sebagai wakil Finas di China. 

20. Syarikat Namewee itu telah menubuhkan pusat filemnya sendiri dan menyalahgunakan logo Finas serta jata negara untuk tujuan menipu pelabur. 

21. Ini satu kesalahan besar kerana pelantikan itu adalah membelakangkan kementerian. Bagaimana "orang kuat Finas" itu boleh melancarkan pusat ini di pejabat Prodigee Media seolah-olah Finas mempunyai cawangan di Beijing China? 

 
Bagaimana Finas boleh bekerjasama dengan Namewee?

22. Apa kepentingan "orang kuat Finas itu" dengan Prodigee Media ini? The Star 19 April 2015 menyiarkan kenyataan "orang kuat Finas itu" sebagai berkata: "Kami menggunakan Prodigee sebagai asas untuk mengukur pasaran di sini. Ini hanyalah titik permulaan. "Bagi pihak Finas, Prodigee akan bertindak sebagai jambatan antara China dan Malaysia, memberikan maklumat kepada pihak yang berminat dalam meneroka pengeluaran filem di negara kita" "Prodigee juga boleh membantu untuk mempromosikan kandungan kreatif dari Malaysia pada platform dalam talian, WebTV Asia," 

23. Adalah kerja gila sama sekali bila melantik syarikat Namewee iaitu Prodigee Media sebagai "jambatan filem" antara dua negara. 

24. Sebenarnya apa sudah jadi pada Finas? Sudah berkiblatkan Hong Kong dan memuja Namewee sebagai duta mereka. 

25. Ini sama sekali tindakan yang jelas sekali mencabar kewibawaan pengusaha pengusaha filem Melayu. Di mana letaknya Bahasa Melayu, Perkara 152 Perlembagaan dalam filem Malaysia?

Monday, August 15, 2016

KP FINAS AGEN PKR YANG SEDANG MENJUAL "HAK MELAYU & BUMIPUTERA" KEPADA BANGSA LAIN

1. Kemelut penganjuran Festival Filem Malaysia (FFM) ke-28 akhirnya berakhir dengan keputusan yang memalukan. Ia tragedi nasihat yang salah KP Finas dan para pegawai Menteri kepada Menteri Komunikasi dan Multimedia pada 10 Ogos lalu. Seperti kata Datuk Yusof Haslam Presiden PFM bahawa dia terpaksa akur dengan keputusan kerajaan itu. Keputusan itu umpama “pahit untuk ditelan” namun beliau perlu menghormatinya.Beliau dihujani tohmahan tidak mempertahankan hak Bahasa Kebangsaan namun ia adalah keputusan kerajaan untuk tidak mengasingkan karya berbahasa Malaysia dan bukan berbahasa Malaysia dalam FFM28 ini. 


2. Datuk Abdul Rahim Awang Setiausaha Kehormat Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM) menyifatkan usaha membenarkan dan mengiktiraf atau mengangkat karya bukan berbahasa Malaysia untuk anugerah utama dalam FFM28 adalah tindakan menghina dan tidak menghormati Perlembagaan Negara dan Rukun Negara. 

3. Jika kita mengikuti kronologi isu FFM ke 28 dan memperhalusi setiap perkara yang berlaku bermula 3 Ogos 2016 ketika pengumuman senarai calon FFM 28 itu sehinggalah 11 Ogos lalu tidak sukar untuk membaca cara fikir dan kecenderungan Datuk Kamil Othman Ketua Pengarah Finas pendokong PKR dan sosialis yang pernah menjadi Penasihat Muzik dan pelakon pada produksi filem sampah dari Dari Jemapoh ke Manchestee arahan Hishammuddin Rais tokoh reformasi Anwar Ibrahim dan PKR itu. Tiada siapa tidak mengenali Hishamuddin Rais seorang reformasi beraliran sosialis, marxis, liberal dan sangat terbuka. Agaknya sebab itulah Kamil Othman ini secara secara terbuka menyokong kempen Azmin Ali dengan menganjurkan Tayangan Wayang Pacak Polis Evo di program kempen Azmin Ali di Ampang Jaya tahun ini. Dia berlagak neutral tetapi menyokong pembangkang.

Sahabat Hishammudian Rais ni patutlah cara fikirnya dia liberal. Takut jika digelar pro melayu. Malah karya meletakkan syarikat pemilikan bumiputera pun beliau takut.Dalam filem "Lelaki Harapan Dunia" sekali lagi Hishamuddin Rais berlakon dalam filem itu. Seperti biasa KP Finas menyokong kehadiran sahabatnya dalam filem ini. 

Datuk Kamil Othman ini dia takut pada kritikan netizen. Dia tiada agenda
pemerkasaan bumiputera. 

4. Cara fikir begitulah barangkali yang cuba dibawa Kamil Othman dalam Finas. Orang seperti ini jika menjadi Ketua Jabatan agensi kerajaan pastinya akan sanggup menjual apa sahaja hak Melayu dan bumiputera asalkan kepentingan diri dapat dicapai. Malah tidak bersalahpun memberikan jutaan ringgit kepada pengeluar filem bukan Melayu asalkan beroleh untung dia dan proksinya.

5. Kemelut FFM 28 adalah satu skrip tersusun oleh Datuk Kamil Othman. Jika kita melihat isu sebelum ini pada 8 Mac 2016 pertelagahan antara Jurey Latif dan Kamil Othman berhubung surat GAFIM kepada Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr. Mohd Salleh Tun Said Keruak kerana tidak berpuas hati dengan pentadbiran FINAS, kita akan tahu strategi Kamil Othman untuk membela dirinya tidak jauh berbeza. Beliau menggunakan medium media untuk menyelamatkan dirinya. 

Menggunakan media pembangkang dan netizen dalam media sosial adalah satu "movement" Kamil Othman. malah anaknya turut serta mempertahankan keraja bapanya. isu FFM28 sekali lagi Kamil Othman "bermain tarik tali'  menggunakan media pembangkang dan sokongan netizen seperti artis untuk menunjukkan beliau tidak bersalah. Semua ini katanya bukan kerana  Bahasa Kebangsaan tetapi kerana
keegoan ahli persatuan. Beliau menggunakan sentimen ini untuk menundukkan lawannya.

6. Ketika Kamil Othman diganyang oleh Jurey Latif Rosli Gafim kerana pentadbirannya menguburkan agenda pemerkasaan bumiputera, Malaysiakini bersama penyokong penyokong anti establishment dan chauvinist berkempen untuk mempertahankan Kamil Othman mempromosikan trending #KamiSokongKamil di media sosial 1 Mei 2016. Bermula dengan sokongan Afdlin Shauki dan artis-artis lain menyokong Datuk Kamil Othman. Menggunakan sentimen dan simpati Netizen kepada dirinya. Ketika Isu FFM28 sekali Afdlin Shauki menjadi penolongnya apabila memboikot FFM28.

7. Wal hal semua tahu bagi pendokong seni dan filem Kamil Othman yang cenderung kepada agenda pembangkang ini pernah mencadangkan agar Syarat Wajib Tayang bagi industri filem dihapuskan dan membuang insentif kerajaan memastikan filem terbitan tempatan mendapat slot tayangan di panggung wayang. Akibat desakan Persatuan Filem maka Kamil terpaksa menarik hasrat itu dan menambah baik program itu. Ia satu kaedah "Try & Error". 

BAGAIMANA KAMIL OTHMAN MEMPERALATKAN FFM ke-28 UNTUK MENOLAK PERSATUAN YANG MENENTANG HALA TUJUNYA?


8. Kamil Othman sedar jika beliau tergesa-gesa membuka Finas dan FFM kepada bukan bumiputera beliau pasti menerima bantahan dari pelbagai persatuan terhadapnya. 

9.  Kamil memanfaatkan semua reaksi luar terhadap FFM dari 3 hingga 6 Ogos 2016. Respon awal ini beliau gunakan untuk laporan awal kepada Menteri.

i. Kritikan Alfie Palermo, Presiden Persatuan Lakon Layar Kuala Lumpur dan Selangor (PENULIS

ii. Boikot Afdlin Shauki terhadap FFM yang disambut netizen dalam media sosial. (sekali lagi Afdlin tampil menolong)

iii. Sokongan korporat Datuk Seri Nazir Razak CEO CIMB dan Tan Sri Tony Fernandes, Ketua Eksekutif Kumpulan Air Asia terhadap Afdlin Shauki 

iv. DAP melalui Anthony Loke Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP meminta campur tangan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak bagi mengarahkan FINAS membatalkan proses pencalonan untuk kategori Filem Terbaik Malaysia dalam Festival Filem Malaysia (FFM) ke-28. 

Gambar 6 Ogos 2016 adalah pertemuan Pengerusi Finas, KSU KKMM dan KP FINAS dengan YB Datuk Seri Salleh Said Keruak di Tawau. Apa yang disampaikan oleh KP Finas?

10. 6 Ogos juga Kamil Othman, KP Finas muncul dalam media semula menjawab isu FFM berdasarkan bahasa ialah bertujuan mempromosi bahasa kebangsaan. Namun malamnya Dato' Khusairi Talib ( Pengerusi Finas), Dato' Sri Dr Sharifah Zarah Syed Ahmad KSU KKKM dan Datuk Kamil Othman telah bertemu dengan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Salleh Said Keruak sempena pelancaran sambutan Bulan Kebangsaan di Tawau Sabah. Apa keputusan perbincangan itu? Menteri hanya membuat kenyataan media akan beri respon akan berbincang dengan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) berhubung isu pengasingan kategori berdasarkan bahasa pada Festival Filem Malaysia (FFM) tahun ini. [http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2016/08/06/salleh-jumpa-finas/].

Perhatikan Tweet Ketua Pengarah Finas ini ketika berada di Sabah selepas pertemuan
dengan menteri. Barangkali dia sudah memberi bayangan kepada menteri apa yang perlu dilakukan. Siapakah Makhluk Asing yang beliau maksudkan? PFM? FDAM?GAFIM atau yang tidak sebulu dengannya?

11. Maknanya pada 6 Ogos itu Datuk Kamil telah memberi nasihat dan laporan yang salah kepada Menteri KKMM. Beliau tidak bimbang kepada Persatuan Pengeluar Filem Malaysia (PFM), Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM) dan lain-lain. Apakah mereka mahu meneruskan menunggu respon rakyat dari Media sosial lagi?. Boleh jadi keputusan Menteri KKM pada 10 Ogos sebenarnya sudah dicapai pada 6 Ogos 2016.

12. Ternyata kritikan dan pendapat luar dari 7 Ogos hingga 10 Ogos sebelum keputusan Menteri KKKM jauh lebih teruk kerana melibatkan

i. Komen Datuk Rahman Dahlan Menteri JPM mohol dibatalkan kategori

ii. Hafiz Ibrahim, Penolong Setiausaha Agung Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM) meletak jawatan sebagai bantahan FFM 28

iii. Presiden MIC Datuk Seri Dr S Subramaniam meminta Finas supaya tidak memisahkan kategori filem yang dipertandingkan pada FMM 2016.

iv. YB Khairy Jamaluddin, Menteri KBS selaku Ketua Pemuda UMNO Malaysia turut memberi komen tidak perlu ada pelbagai kategori, cukup dengan satu kategori sahaja. 

v. Mohd Noor Kassim, Pengarah sinematografi memulangkan kembali dua trofi Festival Filem Malaysia (FFM) kerana boikot.

vi. Program Majlis Tanya FINAS melibatkan KP Finas dan Datuk Yusof Haslam bertukar tegang apabila Pengarah dan penerbit itu dituduh mempunyai kepentingan peribadi dalam Festival Filem Malaysia (FFM) ke-28. 

vii. Chew Mei Fun Naib Presiden MCA mempersoalkan segregasi kategori filem kepada dua bahasa itu.


13. 10 Ogos lalu misi Kamil Othman berjaya. Selepas menerima semua respon, Cadangan beliau pada 6 Ogos dan respon pemimpin politik serta netizen selepas 6 Ogos telah diterima oleh Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak Menteri Komunikasi dan Multimedia. Anugerah Filem Terbaik pada Festival Filem Malaysia (FMM) September ini dibuka kepada semua penggiat industri filem di negara ini. Beliau berkata keputusan itu dibuat selepas mengambil kira pandangan dan cadangan semua pihak termasuk penggiat industri filem dan orang awam. Anugerah Filem Terbaik Bahasa Kebangsaan sebagai Anugerah baru sedangkan anugerah ini telah ada. FDAM protes tarik diri tinggal PFM sahaja yang masih terpaksa untuk menutup air muka. Lihatlah kesan cara Ketua Pengarah FINAS dan para pegawainya menasihati menteri sehingga keputusan itu nampak janggal. Kenyataan media telah terkeluar dari pejabat Menteri dan tidak boleh ditarik balik. Ia satu pengajaran di masa akan datang.

14. Namun Datuk Kamil Othman tersenyum riang dalam diam. Lihat apa kata Ketua Pengarah Finas pada 13 Ogos 2016 dalam Tweetnya selepas semua ini selesai dan akur. Beliau rasa bangga. Beliau seakan menghina orang filem yang membuat cadangan pembahagian kategori FFM. Mereka dianggap pembawa pemikiran cara lama. Ia bukan mengenai Bahasa Malaysia. Beliau mahu membawa Finas keluar dari berhibernasi. Katanya disekelilingnya dipenuhi makhluk asing. Bagi beliau mudah, filem bukan berbahasa kebangsaan juga adalah sama taraf dengan filem yang 70% berbahasa kebangsaan. 

Siapa yang beliau maksudkan cara lama? PFM , FDAM dan GAFIM tak
malukan dihina begitu?

Bagi Kamil cara baru ialah artis dan pengarah yang sentiasa menyokongnya.Sebab tu Bront Palaree yang menyokong Datuk Kamil KP FINAS mendapat bantuan untuk filem barunya berkisar cerita Tan Sri Khalid Ibrahim. Apakah ini ada unsur kepentingan?

15. Kamil Othman sememangnya KP Finas pro Cina berbanding Melayu. Selepas ini part 2 kita akan dedahkan bukti-bukti beliau pro Cina. Bagaimana ahli lembaga finas, beliau berikan projek filem jutaan ringgit. Nantikan! Malah pengerusi finas pun mereka beli lari dari landasan. 

Apa kepentingan Pengerusi FINAS dan KP Finas pada Filem milik pengarah CH Lor yang juga Ahli Lembaga Pengarah FINAS?

16. Diharap selepas ini Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia tidak perlu lagi menyambung kontrak Datuk Kamil Othman ini yang bakal tamat hujung tahun ini. Jangan menanggung biawak hidup. Apa yang berlaku dalam FFM28 mengundang rasa benci persatuan pengeluar filem dan para sutradara filem malah memalukan Menteri. 
Admin percaya semua kesilapan ini bermula dari Ketua Pengarah.